03:37
ZVORNIK: POCELA OBNOVA DZAMIJE NA KUSLATU
Preživjela je više od pet vijekova i brojne ratove. Džamija na Kušlatu, izgrađena u 15. stoljeću, zapaljena je februara 1993. godine. Uz Kurban bajram počela je obnova jedne od najstarijih islamskih bogomolja u BiH.
 
Kušlat, stara gradina načeta zubom vremena i u njoj džamija, na visokoj stijeni pored saobraćajnice Sarajevo - Zvornik, nedaleko od ušća rijeke Jadar u Drinjaču, stoljećima su mamili poglede putnika zbog svog položaja. Mnogi muslimani iz svih krajeva BiH posjećivali su ovu džamiju, među njima i sufije na čelu sa šejhom Mehmedom ef. Hafizovićem.
Od 1980. godine do pred rat, imam je bio Hasan ef. Huseinović. U februaru 1993. godine džamija je zapaljena, narod protjeran. Dugo su na Kušlatu bile samo ruševine koja svjedoče o vremenima, graditeljima i rušiteljima, a ovih dana uoči Kurban-bajrama počela je obnova. Drevna džamija obnavlja se sredstvima vakifa (donatora), a osim vjernicima, cijeli kompleks bit će namijenjen i turistima.
 
"Prije rata smo putovali iz Bratunca u Zvornik, gdje smo dugo godina radili u bolnici. Džamiju na Kušlatu gledali smo svaki dan na visokoj stijeni. Počeo je rat i sve ono što rat donosi. Saznali smo kasnije da je srušena, zapaljena. Ideju da pomognemo obnovu dala je Senada i ja sam prihvatio. To je jedna od najstarijih džamija u BiH i nama će biti ponos da sljedeće godine bude završen taj projekat. Izvođač je obećao da će to biti do jula mjeseca," kaže za portal Istocna Bosna doktor Džemil Hujdurović, vlasnik "Plave klinike" u Tuzli.
 
On i supruga Senada, također doktor, vlastitim sredstvima obnavljat će džamiju na Kušlatu, a pridružio im se advokat Alija Efendić. Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, kao investitori, obezbijedili su projekat, a projektanti Husejn Zakomac i Husein Redžić te izvođač radova "Famus gradnja 3" džamiju će obnoviti u izvornom obliku. Dimenzije 6,5x6,5 metara, 70 cm široki kameni zidovi, a od drveta bit će mahvil (polusprat), krovna konstrukcija pokrivena šindrom i drvena munara.
 
U 14. stoljeću u srednjovjekovnoj bosanskoj državi historija bilježi utvrđene gradove: Ključ 1325., Kušlat 1345., Bobovac 1351., Visoki 1355., Srebrenik 1376., Dobor 1387. i Samobor 1397. godine. Tvrđava na Kušlatu prvi put se spominje pod imenom Kučlat 1345. godine, u spisu o boravku dubrovačkog zlatara Beneventića u ovom kraju. Podgrađe kao naselje i trgovište kao dubrovačka kolonija pominju se 1436. godine. Kušlat je u sastavu Osmanskog carstva od 1463. godine, sa vojnom posadom u tvrđavi, a džamija je sagrađena nakon uspostavljanja osmanske vlasti.
 
Putopisac Evlija Čelebija 1664. godine prolazio je tada čuvenim trgovačkim putem Sarajevo - Zvornik. Ostavio je zapis o džamiji na visokoj špicastoj stijeni i gradu podno stijene. "U gradu ima mala Ebu'l Fethova džamija (Sultan Mehmed II Fatih, op.a.), kuće: ćehajina (starješina naselja), imamova, mujezinova i kapidži (vratareva). Zatim ima žitnica, džebhana (oružnica), pet šahi-topova, dizdar (zapovjednik tvrđave) i dvadeset i osam prisutnih vojnika posade."
 
"Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat?! To vam je na onom dijelu puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni," zapisao je Ivo Andrić u svojim djelima.
 
Izvođač radova proširio je put kroz šumu. Jesen već prostrla ćilim od lišća ispod kojeg se naziru nišani na mezarima iz ko zna kojeg stoljeća. Put nas vodi do strme stijene pod kojom je već dopremljen dio građevinskog materijala. Dalje se ide kozjom stazom po kamenu, mahovini i lišću. Obnova neće biti jednostavna kao što nije jednostavno ni popeti se do ruševina drevne tvrđave i džamije.
 
Na vrhu muk kamena i pogled na bosanskohercegovačka brda, pašnjake, kuće rasute po obroncima. Pogled na doline rijeka, puteve i sunce na zalasku. Postavljena skela i improvizovano sklonište za odmor čekaju radnike. Gnijezdo ptica ponovo postaje i gnijezdo ljudske duhovnosti.
 
Mustafa ef. Muharemović, imam i predsjednik MIZ Zvornik, kaže da je na području medžlisa obnovljeno 29 džamija, a šest je u fazi obnove, računajući i džamiju na Kušlatu. On kaže da je inicijativu za njenu obnovu dao advokat Ibrahim Hadžić.
 
"Džamija je imala svoju dugu tradiciju okupljanja vjernika krajem avgusta mjeseca, na posljednjoj džumi u mjesecu. Pred rat već nije imala svog stalnog imama, a planirana je bila i njena revitalizacija. No, rat je donio svoje, a ako Bog da, planiramo nakon obnove da nastavimo tradiciju okupljanja na Kušlatu, najvjerovatnije krajem avgusta. S obzirom na ambijent oko džamije i mjesto gdje se nalazi, sa prekrasnim pogledom na okolinu, mnogi vjernici, učeničke ekskurzije, znatiželjnici i turisti poželjet će doći," kaže efendija Muharemović.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1931 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar