00:54
ZVORNIK: PREPIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "STRAKO"
U srijedu je u Zvorniku premijerno prikazan dokumentarac Kemala Durakovića pod nazivom „Štrako". Na premijeri u Islamskom centru prisustvovalo je oko pedeset Zvorničana svih uzrasta, kao i sam autor dokumentarca Kemal Duraković.
Prisutnim se prije premijere obratio efendija Mustafa Muharemović koji je dao punu podršku ovakvim projektima koji će od zaborava sačuvati period 1992-95 i upoznati mlađe naraštaje sa onim što se dešavalo u ovom teškom periodu za Bošnjake Bosne i Hercegovine.
Film je izazvao velike emocije koje su se mogle osjetiti po završetku prikazivanja filma i paljenju svjetla. Među prisutnim je bio prisutan i zlatni ljiljan Muhamed Čikarić jedan od ratnih komandanata zvorničkih brigada. Uz izražene emocije Muhamed Čikarić je za naš portal rekao :
„Film je tipična bosanska priča '92-'95 , tužna, ali i ponosna. Dobro je ponekad sjetiti se tih dana. Vjerujem da bi ovakve i slične filmove trebalo što više snimati i prikazivati zbog onih koji ne znaju ili neće da znaju šta se sve moralo preživjeti za ovo danas što imamo. Treba ponekad podsjetiti sebe i druge na postojanje velikog broja zaslužnih boraca koji su sada na margini svih zbivanja. Film podsjeća na vrijeme kada su neki mali momci slovili za velike ljude".
Autor filma Kemal duraković se zahvalio prisutnim na dolasku i pozvao da svi koji mogu kupe ovaj film po simboličnoj cijeni od 5 KM jer će sva sredstva od prodaje filma ići u fond za snimanje novih filmova. Sljedeći dokumentarni film o herojima Podrinja bit će prikazan u januaru mjesecu.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1546 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar