21:32
ZVORNIK:PROMOCIJA RIJECNIKA BOSANSKOG JEZIKA
Akademik Muhamed Filipović je jučer u prostorijama islamskog centra Zvornik govorio o Bosanskom jeziku i promovisao desetotomni riječnik, čije su prve dvije knjige izašle iz štampe. U prostorijama islamskog centra Zvornik okupilo se oko stotinu građana koji su prisustvovali ovom skupu koji se sastojao iz dva dijela, promocije riječnika Bosanskog jezika autora Dževada Jahića u prvom dijelu i drugom u kom se govorilo o važnosti primjene planova i programa Bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS-a..
O desetotomnom riječniku, čija su prve dvije knjige izašle iz štampe govorili su: Selvid Hurtić, Amira Turbić-Hadžagić i autor Dževad Jahić. Promociju je moderirao Munir Kahrimanović, predsjednik BZK „Preporod" Sapna i najavio Selvida ispred izdavačke kuće Nam koji je kazao da je ovo prva promocija u RS-u.Amira Turbić-Hadžagić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli ukazala je na važnost standazirinja i normiranja jezika. Potom je prikazala historijske podatke o riječnicima Bosanskog jezika, te njegovu očuvanju u govoru i djelima bosanskih pisaca.
Riječnik koji je predstavljen brojat će oko 300.000 riječi što odgovara riječnicima srednje veličine.
Autor Dževad Jahić, professor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, skrenuo je da je ovo moderno valoziranje Bosanskog jezika. O važnosti uloženog napora govori činjenica da jezikom iskazujemo svoje biće, te da se jezikom izražava ono kroz što jedan etnoss prolazi i njegovo historijsko pamćenje. Takođe se dotakao pitanja slobode za našu djecu po pitanju razvijanja svijesti i znanja o svom jeziku.
Moderator drugog dijela ovog skupa je bio Hazim Karić ukazavši na važnost primjena planova i programa Bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS-a. Završnu riječ je imao akademik Muhamed Filipović, koji se na početku prisjetio nagrade Hasan Kaimija, kazavši da mi je to jedan od rijetkih sretnih trenutaka u životu.
U nadahnutoj besjedi govorio je o bosanskom biću u vremenu već sto pedeset godina izloženom konstanstnom nasilju u duhovnom, materijalnom i kulturnom pogledu. Ipak osnovna osobina Bošnjaka je sklonost ka slobodi za sebe i druge. Potom je ukazao na važnost očuvanja vlastitog jezika kao arheologije duha, a duhovnost je tajna ljudskog postojanja.Bio je ovo uspješan skup o jeziku kojeg baštinimo stoljećima i zovemo Bosanski jezik.
Prisutni na skupu su bili oduševljeni onim što su čuli u ovoj lijepoj večeri u Zvorniku koja je napunila energijom sve prisutne i vratila vjeru u bosanski duh koji krasi Bošnjake Podrinja i čini ih jakim i boljim.
Predsjednik BZK „Preporod" OD Zvornik prof.Amer Redžić o ovom skupu za naš portal kaže: „Nama u Podrinju treba više ovakvih skupova na kojima ćemo govoriti o stvarima koje su važne za normalan život čovjeka, na kojima ćemo se edukovati onim što čujemo, na kojima ćemo jačati svoj duh i uzdizati se na jedan veći nivo.
Mi u Podrinju moramo ukazati drugom dijelu BiH da i mi znamo šta je jezik, koja je važnost našeg jezika i da imamo potrebu za kulturnim životom kao i Bošnjaci koji se ne nalaze u ovom entitetu. Nije u Podrinju sve svedeno na freze, junice i krovove, imamo mi mnoga druga pitanja koja treba odgovoriti i porbleme koje trebamo riješiti.
Drago mi je da je promocija riječnika bosanskog jezika započela u srcu Podrinja u našem Zvorniku jer je Zvornik ključ Bosne i sve što u Bosni počinje mora početi u Zvorniku, ko osvoji Zvornik osvojio je Bosnu, a mi smo večeras ovdje osvojili Zvornik."
Skup su organizovali Udruženje intelektualaca Podrinja, izdavačka kuća „NAM" iz Tuzle uz pomoć Medžlisa IZ Zvornik i BZK „Preporod OD Zvornik".
 
(Istocna Bosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1448 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar