23:49
ZVORNIK: "PROKLETA JERINA" UJEDINILA BOSNJACKE ODBORNIKE
U Zvorniku je ove sedmice održana 22. redovna sjednica Skupštine općine Zvornik. Sjednica je imala veliki broj tačaka koje su usvojene velikom većinom glasova jer opozicija u skupštinskim klupama skoro pa da i ne postoji. Poslije ulaska SDSa u skupštinsku većinu u opoziciji su ostali SDA, PDP i klub nezavisnih odbornika.
 
Ono što je bilo zanimljivo jeste pokušaj odbornika iz reda Bošnjaka da obore prijedlog promjene naziva ulica i puteva koji vode prema tvrđavi Kula Grad. Prijedlog turističke organizacije Zvornik jeste da se dosadašnji naziv Kuljanski put promjeni u Jerenin put kamena, a ostala dva prilaza da se nazovu Jerenin put strasti i Jerenini putevi. Samir Palić je prisutnim predložio da se ovi putevi nazovu „Putevi Omera Brankovića" prema ministru za čijeg su mandata urađeni svi pomenuti prilazi Kula Gradu. Ovo je kod prisutnih iz skupštinske većine izazvalo podsmijeh i sprdnju, a ovakav „pokušaj" turističke organizacije Zvornik da privuče turiste uzet za ozbiljno i to da se o njemu raspravlja, a na kraju čak i glasa.
 
Turistička organizacija Zvornik u svom obrazloženju prijedloga navela je da će zvanično davanje ovakvih imena mjestima doprinijeti privlačenju turista i omogućiti lakšu prepoznatljivost među onim koji su željni historisjkog turizma, pa se tako u jednom od obrazloženja navodi da su „Jerenini gradovi" bili mjesta naseljena Srbima. Nigdje nije navedeno da „prokleta Jerina" nije postojala i da to nije historijski lik nego da je to mit zasnovan na usmenim predanjima koja ne mogu biti pouzdana i historjiski utemeljena. Posebno je u historijskim dokumentima teško pronaći vezu Jerine i Zvornika.
 
Lik i dijelo proklete Jerine u Zvorniku se povezuje sa bizantijskom princezom Irina Kantakuzun, ali je to na osnovu historijskih dokumenata i činjenica vrlo teško povezati i predstaviti kao validnu činjenicu. Pored svega navedenog i opšte poznatog predlagaču, isti je ostao pri svom prijedlog i uz 16 glasova ZA, prijedlog izmjene naziva puteva prema staroj tvrđavi Kula grad u „Jerenini putevi" prolazi i dobija potrebnu skupštinsku većinu.
 
Pored ovakvih nakaradnih odluka skupštine općine Zvornik i prekrajanja historije u skupštinskim klupama izmjenom zvaničnih imena ulica u Podrinju, niko od bošnjačkih predstavnika poslije održane sjednice nije sazvao press konferenciju i o tome obavjestio sve medije u BiH. O ovom problemu sa kojim se susreću Bošnjaci Zvornika zahvaljujući skupštinskoj većini u Zvorniku jedino izvještava web portal Istočna Bosna jer se njegov dopisnik nalazi na licu mjesta i uvidja problematiku.
 
Na ovoj sjednici su razmatrani brojni izvještaji javnih poduzeća i administracije općine Zvornik, kao i izvještaj entitetskih revizora. Revizori sa entiteskog nivoa provjeravali su poslovanje administracije općine Zvornik i pri tome su ustanovili veliki broj nepravilnih radnji iz oblasti finansija u administraciji općine Zvornik. Pored velikog broj loših ocijena revizora, niko se od prisutnih nije plaho nasikerao, a preporuke i izvještaji su primljen k' znanju. Revizorski izvještaj po važećim zakonima nije obavezujući i ne povlači krivičnu odgovornost.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1775 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar