00:03
ZVORNIK: "PROSVJETITELJIJADA 2012" PRIMJER ODRZIVOSTI BOSNJAKA NA DRINI
U organizaciji udruženja "Prosvjetitelj" i su organizatora Bošnjacke zajednice kulture "Preporod" Zvornik održana su nadmetanja za mlade svih uzrasta u disciplinama: trka na 100 metara, skok u dalj, povlacenje konopca, malom nogometu i kvizovima opšteg i vjerskog znanja.
 
Ucesnici manifestacije na Divicu su stigli iz mjesta u kojima postoje aktivni canovi "Prosvjetitelja", pa su tako stigli autobusi i kombiji sa našim clanovima iz Križevica, Pobudza i Jošanice. U suradnji sa bratskim i prijateljskim udruženjima, na "Prosvjetiteljijadu" su stigli i mladi iz Janje, Snagova, Kalesije, Lukavca, Kula Grada i ekipe domacina sa Divica.
 
Za takmicenje na "Prosvjetiteljijadi" u svim disciplinama prijavilo se više od 200 takmicara oba pola. Svim ucesnicima obezbjedzena je hrana i prevoz, a vrijedni domacini potrudili su se da sportska borilišta pripreme na najvišem nivou.
 
Ceremonija otvaranja pocela je u avliji džamije na Divcu gdje su se svi ucesnici postrojili u redovima. Na otvaranju ceremonije, ucesnici su upoznati sa pravilima ponašanja i programom okupljanja na Divicu. Program otvaranja vodio je diplomirani žurnalist Ilijaz Miralemovic, a prisutni su na otvaranju mogli uživati u ilahijama koje je izveo hor "Bilal" iz Janje koji je prvi puta na podrucju Zvornika nastupio u punom sastavu. Prisutnim se u ime domacina obratio mutevelija džemata Divic Ismajil Kapidžic koji je zaželio dobrodošlicu svima i pozvao da i naredne godine domacin manifestacije bude Divic.
 
Predsjednik BZK "Preporod" Zvornik, profesor Amer Redžic zaželio je prisutnim mnogo srece i uspjeha, naglasivši da su vec pobjedili kada su iskoristili priliku da se okupe na "Prosvjetiteljijadi". "Ja i moja generacija nažalost nismo imali ovakvu priliku, ovakve dogadzaje i manifestacije. Bili smo svjesni da nam to nedostaje da je to ono što fali našem identitetu, kada smo poceli da to ostvarujemo, onda nas je zadesio rat agresija i sve ono ružno. Sada vi, hvala Allahu dž.š.imate tu mogucnost koju mi nismo imali. Sretan sam jer sam danas ovdje sa vama i vidim vas na obalama Drine kako se nadmecete u sportu i znanju." Rekao je u svom emotivnom govoru Amer Redžic.
 
Poslije otvaranja manifestacije ucesnici su doruckovali, nakon cega se prešlo na borilišta koja su pripremljena na travnatom terenu fudbalskog kluba "Mladost" Divic. Teren je podijeljen na tri malonogometna terena, stazu za utrku na 100 metara, prostor za skok u dalj i prsotor za navlacenje konopca.
 
Nadmetanja su trajala sve do Podne namaza, preostali su do kraja samo finalni i polufinalni mecevi u malom nogometu. Poslije klanjanja Podne namaza, prigodno predavanje je održao efendija Osman Halilovic profesor Bosanskog jezika i književnosti. Nakon predavanja pristupilo se takmicenju iz znanja. Kao i u ostalim disciplinama i ovdje se pristupilo podjeli po uzrastu na ucenike do 5.razreda osnovne škole, ucenike od 5.do9.razreda osnovne škole i ucenike srednjoškolskog uzrasta.
 
Poslije završetka takmicenja iz znanja i rucka za sve prisutne, pristupilo se i finalnim utakmicama u malom nogometu. Na kraju dana, najboljim su urucene vrijedne hedije za iskazane sposbnosti u svojim takmicarskim disciplinama. Jedan od pobjednika u takmicenju iz kviza u svom uzrastu je Aljo Islamovic iz Križevica koji kaže: "Nisam se nadao da cu pobijediti, ali sam presretan zbog toga. Vrijedno sam ucio i nadao se da cu pobijediti. Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovakvo druženje i ovo je jedan od rijetkih izleta na koje smo mogli otici mi iz Križevica i upoznati djecu muslimane iz drugih krajeva Zvornika i Bosne. Nadam se da ce ovakvih takmicenja još biti."
 
Generalni sponzori ove manifestacije su Asocijacija Bošnjaka australije koji su ovu manifestaciju finacijski podržali u iznosu od 500.00USD, Važno je naglasiti da u toku manifestacije nije bilo incidenata i da je sve proteklo u najboljem redu. Ucesnici su pokazali visok stepen odgovornosti i to da sa ovakvom omladinom Bosna i Hercegovina može imati svijetliju buducnosti. Ovo je samo jedna od uspješnih manifestacija koju organizuju Bošnjaci u manjem bh.entitetu. Nažalost ovakve manifestacije teško dolaze u top teme za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer su medijima zanimljivije negativne povratničke priče o netransparentnoj podijeli karava, freza i teme u kojima se povratak Bošnjaka u RS predstavlja kao nesreća za one koji su se vratili i nešto što se dešava tamo negdje daleko.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1496 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar