04:12
ZVORNIK: SKOLSKI PRIBOR ZA 100 UCENIKA
Austrijsko-bosansko kulturno udruženje (Österreichisch – Bosniescher Kulturverein) „Medo" iz Beča organiziralo je u subotu, 1. 10. 2011. godine, podjelu školskog pribora učenicima iz socijalno ugroženih porodica u povratničkim naseljima.
Podijeljeno je stotinu ruksaka sa potrebnim školskim priborom osnovcima iz zvorničkih naselja: Snagovo, Sultanovići, Liplje, Samari, Jošanica, Novo selo, Marčići, Kadrići, Bećirovići i Samari. Vrijednost jednog kompleta školskog pribora je oko 50 KM. Sredstva za ovu vrijednu donaciju obezbijedio je Austrijski omladinski crveni krst iz Beča (Österreichisch jugendrotkreutz wiedner Hauptstrasse 32) sa direktorom Günter Stummerom na čelu.
Donaciju je uručio prof. Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog udruženja iz Beča, Janjarac koji više od dvije decenije živi i radi u Austriji.
-Meni je izuzetno drago da su ovom donacijom zadovoljni učenici i njihovi roditelji. Svjestan sam da je ovo kap u moru potreba djece povratnika i zbog toga se na ovaj način, u skladu sa mogućnostima, nastojim angažovati na obezbjeđenju pomoći djeci, kako bi se, na ovaj način, unijelo više svijetla u život i svakodnevicu ovim ljudima. Zahvaljujem se donatorima i našim domaćinima na toplom prijemu i nadam se novim skorim sličnim akcijama, rekao je nakon podjele pomoći, Mehmedalija Gutić.
Pomoć je uručena djeci iz okolnih naselja u Snagovu, na platou ispred čitaonice, gdje je u subotu bilo mnogo radosti i osmijeha stotinu učenika povratnika i njihovih zadovoljnih roditelja..
Predsjednik MZ Snagovo Esed Čivić o ovom humanom gestu za naš portal kaže:
- Najljepša pomoć povratnicima je ona koja stigne zahvaljujući drugim Bošnjacima. Humani gest,kao ovaj ovdje na Snagovu pokazuje nama da nismo zaboravljeni i prepušteni sami sebi kao što se često čuje medijima. Svaka pomoć je dobrodošla,posebno ako se uzme u obzir da je preko 90% povratničke populacije Bošnjaka nezaposleno.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1367 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar