15:34
ZVORNIK: SKUPSTINSKA VECINA PODLEGLA PRITISKU SDA
Juče je u Zvorniku održana redovna sjednica Skupštine opštine. Najveću polemiku na današnjoj sjednici izazvala je tačka na kojoj se razmatrao rebalans Budžeta opštine za 2011.godinu. Uvidom u prijedlog rebalansa Budžeta odmah se uočava da je isti povećan za tri miliona maraka, a da su sve stavke koje se odnose na Bošnjake u Zvorniku umanjene ili ostale na istom.
 
Ovo je izazvalo ogorčenje među odbornicima SDA Zvornik, a Samir Palić se obratio prisutnim sljedećim riječima: „Ovaj rebalans Budžeta je čisti aparthejd i bojim se da se na ovakav način samo produžava etničko čišćenje započeto 1992.godine na ovim prostorima. Žao mi je što je do ovoga došlo , ali sramotno je da se iz općinskog Budžeta najviše umanjuju stavke koje se odnose na Bošnjake i njihov život na ovim prostorima. Evo na primjer uzmite stavku u budžetu koja se odnosi na izgradnju vjerskih objekata. Srpskoj pravoslavnoj crkvi sredstva se povećavaju, što pozdravljam, ali se u isto vrijeme sredstva Islamskoj zajednici umanjuju za 80% iako je svima dobro poznato da su svi objekti Medžlisa Islamske zajednice Zvornik porušeni u vremenu rata. Imamo dalje kulturne manifestacije i stavku za Kaimijine dane koja se takođe umanjuje dok se izdvajanja za druge manifestacije povećavaju ili ostaju ista. Dalje imamo Bošnjačku zajednicu kulture „Preporod" Zvornik jedinu kulturnu instituciju Bošnjaka Zvornika koja se bavi našim kulturnim životom i kojoj se ovim rebalansom namjenjeni iznos umanjuje za 50 % ili četiri hiljade marak od namjenjenih osam hiljada koje su takođe nedovljne za rad, a u isto vrijeme se sredstva kulturnim društvima Prosvjeta i Sveti Sava povećavaju ili ostaju prema planu sa početka godine." Između ostalog naveo je Samir Palić, predlažući da se Medžlisu IZ povećaju sredstva za 50 000 KM za izgradnju preostalih vjerskih objekata, manifestaciji Kaimjini dani da se dodijeli 25 000KM, a „Preporodu" obezbjede sredstva u iznosu 20 000 KM jer i Bošnjaci trebaju osjetiti blagodati povećanja Budžeta.
 
Na ovo je burno reagirao načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović koji je povišenim tonom na njemu svojstven način odgovorio: „Ovo su teške riječi i politikanstvo od strane SDA, samo zato što nisu u skupštinskoj većini da jesu, oni bi šutili. Ja ovo više neću tolerisati da se mene naziva etničkim čistačem i neću da večeras čujem nekog kako na Glasu Drine opet govori o ugroženosti Bošnjaka u Zvorniku i kako ja vraćam lljude iz Zvornika odakle su i došli. Pošto ste bezobrazni evo ja Vam sada kažem da neće biti nijedan amandman usvojen koji ste predložili da vidite da možemo i drugačije. Što malo ne govorite o pozitivnim stvarima koje sam uradio za Bošnjake, zašto Samire ne kažes kako smo pomogli da se Kula Grad snadbijeva vodom iz gradskog vodovoda, pa da asfaltiramo sve sokake na Kuli, a evo sad hoćemo i tvrđavu da finansiramo od sredstava koje smo dobili puštanjem obveznica u promet jer od tih sredstava stečenih obveznicama jedino se mogu finansirati kapitalni projekti, a ne tekuće stavke" rekao je između ostalog Stevanović. Palić je za naš portal govor Stevanovića prokomentarisao sljedećim riječima: „Čovjek koji nije iz Zvornika stekao bi osjećaj da Kula i njeni građani nisu sastavni dio Zvornika. Šteta što se na ovaj način mora skretat pažnja na tihu diskriminaciju Bošnjaka u Zvorniku i iziskivati sredstva i kao da uložena sredstva na Kulu imaju veze sa rebalansom budžeta za ovu godinu".
 
Uzavrelu atmosferu smirivao je i Vehid Kadrić, kao pravi koalicioni partner počeo je sa dugom uvertirom o tome kako treba isticati pozitivne primjere a ne izazivati konflikte na osnovu nerealnih želja. Kadrić je između ostalog prisutnim rekao: „Ovo su neralni zahtjevi neralne politike SDA. Ne možete Vi tek tako nekog okvalifikovati da radi etničko čišćenje bez dobrih dokaza i argumenata da potkrijepite soje tvrdnje. Dragi Samire za takve optužbe može se dobiti privatna tužba, ja sam lično imao takvih doživljaja i pokrenuo sam privatnu parnicu koja će dobiti sudski epilog. U ime kluba SDP-a Zvornik predlažemo pet amandmana". Amandmani koje je SDP Zvornik podnijeo odnosili su se na stavke u Budžetu koje se odnose na rad Medžlisa IZ Zvornik, BZK „Preporod", izgradnju vjerskih objekata, rad komisije za povratak. SDP Zvornik podnešenim amandmanima tražio je da se sredstva namjenjana sa početka godine ovim organizacijama zadrže i da se ne umanjuju na način kako je to predloženo.
 
Poslije duge rasprave u kojoj je učestvovalo skoro trećina odbornika i Goran Obradović je istakao da je ovaj rebalans Budžeta diskriminirajući, ali ne na osnovu nacionalnosti nego na osnovu odnosa selo grad. „Ljudi koji žive u gradu su privilegovani i to ovaj Budžet pokazuje na više mjesta" istakao je više puta Obradović. Opšte je poznato da je većina sela u Zvorniku većinski naseljena Bošnjacima što je doneklo i ptovrdilo tezu Samira Palića o diskriminatorskom odnosu rebalansa Budžeta opštine Zvornik za 2011.godinu.

Pored rebalansa Budžeta, veliku pažnju izazvala je i iznenadna neopziva ostavka Muradifa Selimovića, koja je po hitnom postupku usvojena, a ne njegovo mjesto za vršioca dužnosti imenovan Damir Huseijnović. Odbornik SDA Šaban Redžić tražio je od načelnika da se pročita ta ostavka Selimovića jer je nelogično da najstručniji načelnik odjeljenja bez ikakvog razloga podnese ostavku. „Prema našim informacijama na Selimovića je vršen strašan pritisak da podnese ostavku što je on na kraju i učinio i sumnjamo da je ova ostavka iznuđena te s toga želimo da je čujemo i da se prezentuje javnosti zašto odlazi čovjek koji je odlično radio svoj posao. Ovo želimo zbog same opštine da se ne bi stekao uslov da se na ljude u inspekcijama vrši pritisak". U odbranu načelnika je po običaju stao predsjednik Skupštine Vehid Kadrić ističući da je ostavka podnešena u skladu s propisima i da su razlozi za ostavku privatne prirode.
 
„Pored prijetnji da se ne oglašavamo na Glasu Drine i putem portala, mi ćemo to učiniti jer smo uspjeli izvršiti pritisak na skupštinsku većinu da ne donese planirani rebalans Budžeta koji je više nego diskriminatorski i time smo ublažili diskrimanciju u raspodijeli sredstava. Sve naše tvrdnje su dobro potkovane argumentima i ne bojimo se za istinu jer je istina naša vodilja u Zvorniku i zato nas se drugi boje i na suptilan način nam prijete kao i našoj slobodi govora. Nažalost potvrdilo se naše pretpostavljanje da će Muradif Selimović bit uklonjen iz općinske administracije i ovo smo najavili u našim ranijim saopćenjima za javnost (pogledati link:
SDA radi posao opozicije i danas je pokazalo da je djelovanje urodilo plodom i da su barem zadržana planirana sredstva sa početka godine ". Rekao je za portal Istočna Bosna Nedim Čivić predsjednik SDA Zvornik. Muradifa Selimovića nismo uspjeli kontaktirati jer je nedostupan od početka sjednica Skupštine.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1485 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar