22:10
ZVORNIK: SPRIJECENO ODRZAVANJE TRIBINE U ZGRADI OPCINE
Udruženje demobiliziranih boraca Armije RBiH Općine Zvornik bilo je organizator manifestacije „Dani otpora", koja je danas održana u Zvorniku. Ali, zbog prijetnji ekstrema, a na sugestiju vlasti i policije, javna tribina „Zvornik - 20 godina kasnije" nije održana u općinskoj sali za sjednice.
 
I dok se preživjeli Zvorničani prisjećaju 1.350 pobijenih bošnjačkih civila, obilaze mjesta masovnih grobnica i upućuju apel da se kažu lokacije još neotvorenih grobnica, sutra će ekstremi obilježiti "dan oslobođenja" Zvornika.
 
Arkanovci, „Žute ose", Bijeli orlovi" i Karadžićevi pripadnici policije i teritorijalne odbrane od 8. aprila 1992. godine sijali su smrt po Zvorniku i okolnim selima, a i odvodili ljude u logore. Danas se o tome nije moglo govoriti u skupštinskoj sali nego u Islamskom centru, prekoputa općine i u područnoj školi na Kula Gradu.
 
Organizacioni odbor manifestacije "Dani otpora" na vanrednoj sinoćnjoj sjednici, procijenio je da je ugrožena sigurnost za učesnike javne tribine koja se trebala održati u prostorijama Skupštine općine Zvornik 8. aprila pod nazivom "Zvornik 20 godina poslije". Policija i lokalna vlast preporučili su organizatorima i učesnicima da se tribina ne održava u zgradi Općine Zvornik.
 
"Ovo je jako loša poruka za ove ljude. Jer, sutra se ovdje slavi dan oslobođenja Zvornika. Od koga oslobođenja? Ovi ljudi su živjeli prije 1992. godine. Znači, oni koji su došli poslije 1992. slave oslobođenje ovog grada", kaže nam Enes Suljkanović, potpredsjednik RS-a.
 
Položeno je cvijeće uz obilježje na Kazan Bašči, gdje su u masovnim grobnicama nađene 132 žrtve u vrećama bivše JNA. Uskoro će i nove ekshumacije. Na povijesnom Kula Gradu otpor agresoru pružan herojski je pružan do 26. aprila 1992. godine. „Radilo se o jednoj možda ojačanoj četi, momcima koji su do jučer bili civili i branili su se ovdje dvadesetakdana", prisjeća se Muhamed Čikarić, branitelj Kula Grada.
 
Sa 500 ubijenih u genocidu u Srebrenici, u Zvorniku je od zločina stradalo ukupno oko 2.000 Bošnjaka. Vođa ratnih vojnih invalida i ekstrema koji su prijetili incidentima Dragislav Mijanović govorio je da su Bošnjaci protjerivali Srbe iz Zvornika. Slike ubijenih pitaju ga od koga je oslobođen Zvornik?
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1393 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar