18:43
Zvornik: uhapsene dvije osobe osumnjicene za genocid
Osumnjičeni za genocid Ostoja Stanišić, rođen 1951. u Fojnici, i Marko Milošević, rođen 1964. u Lupoglavu, općina Kladanj, uhapšeni su jutros na području Zvornika.
 
Stanišić i Milošević su osumnjičeni za ratni zločin počinjen na lokalitetu brane u Petkovcima u mjestu Đulići, općina Zvornik, gdje je u julu 1995. godine strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.
 
Njih dvojicu su, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, slobode lišili policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u toku su i pretresi prostorija na četiri lokacije, dvije u selu Petkovci i dvije u gradu Zvorniku.
 
Ostoja Stanišić kao nekadašnji komandant 6. bataljona Zvorničke brigade Vojske RS-a i Marko Milošević kao nekadašnji zamjenik komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade Vojske RS-a, su pod istragom Tužilaštva i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo genocida.
 
Oni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1795 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar