23:50
ZVORNIK:POVRATNICI U PODRINJE OPTUZUJU KADRICA I STEVANOVICA
Sa nevjericom i u šoku zvornički povratnici primili su vijest o dokumentu u kojem je Vehid Kadrić Keba, predsjednik Skupštine opštine Zvornik, zajedno sa Zoranom Stevanovićem, opštinskim načelnikom, potvrdio da je u Zvornku ispoštovan član 3. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno zakona o zapošljavanju u opštinskoj administraciji i javnim ustanovama po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Dobro skrivan u ladicama ovih moćnika ovaj dokument, i ako upućen Zoranu Lipovcu, ministru za lokalnu upravu i samoupravu Vlade RS-a još prije četiri mjeseca, ipak je ovih dana došao do očiju javnosti.

Udruženje za održivi povratak Podrinja iz Zvornika oštro osuđuje ovako iskrivljivanje činjenica, jer je istina sasvim suprotna od Kadrićevih ocjena i postupaka, te se s pravom pitamo u čijoj je on misiji i ko mu je i kakvu zadaću nametnuo da je izvršava na štetu povratnika, odnosno Bošnjaka.

Dvojac nedodirljivosti i moći u ovom gradu Kadrić i Stevanović jasno su pokazali tako što su u ovom sramnom dokumentu skoro naružili ministra Lipovca i njegovo ministarstvo koje se ranije drznulo da 'konstatuje' da u Zvorniku nisu ispoštovane odredbe člana 3. Zakona o lokalnoj samoupravi čime su prekršene odredbe Ustava RS-a.

Ipak, najviše zaprepašćuje činjenica da je Vehid Kadrić potpisivanjem ovog za povratnike neprihvatljivog dokumenta, zapravo, otvoreno i nedvosmisleno podržao etničko čišćenje Bošnjaka sa ovog područja, jer je podržao tezu; citiramo kako stoji u tekstu dokumenta broj 02-050-01/09 od 22. aprila 2009. godine: „Bez novog popisa stanovništva ne može se kao validni dokaz popisa stanovništva na području opštine Zvornik uzimati 1991. godina. (završen citat)

S obzirom da je ovim zacementirano stanje u oblasti zapošljavanja povratnika u organima uprave i javnim ustanovama, zvornički povratnici izbezumljeni ovim činom bez ičije podrške dovedeni su do krajnjeg poniženja, koje je ovoga puta toliko bolnije što je izazvano od njihovog predstavnika u vlasti i ostalih koji kroje povratničke sudbine za račun vlastitih nezajažljivih interesa, stoji u saopćenju Sektora za informisanje Udruženja za održivi povratak Podrinja koje je potpisao Zijad Nuhanović.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1610 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar