Ej Allahu, Svjetlo duse i plavog neba Vlasnice, kud god lice ja okrenem Tvoj Pogled me se dotice!
Ej Allahu, ej Radosti nada svima radostima, ja iskusih sve ljubavi, ali ko Tvoje ne ima!
U suzama kad se gusim, kada srce tuzi, jeci, dozivam Te, oci susim, cujem Tvoje Svete R'jeci.
Ej Allahu, pogledaj me, dno duse moje Ti vidis, koliko Te ona voli i kol'ko se Tebe stidi!
Ti me nemoj ostaviti, tako Ti vel'kog subhana, ja cu Tebi tobu cinit, gr'jesan, al’ dzana odana.
Nasa mati Hadzera S br'jega na br'jeg hitila, kano lasta zivkala, povojce pogledala, nasa mati Hadzera.
Allah, Allah, ya Allah, na Te se ja oslanjam!
Vidje l’ iko muka tih, i halova majcinih, i damara dusinih, gdjeno nikog ne ima?! »Ibrahimov Rahmane, Koji slusas uzdahe, ko god muka dopane, spasi moje dijete!«
Boz'ji rob kad smalaksa, tiho voda zatapka, a Ismail proplaka – Allah joj se odazva!
Ko Allaha zavoli, sta mu rekne ucini, kapije mu otvori odakle se ne nada.
Junus Dzemal rek'o je: spasio se svako je svom Rabbu ko hit'o je mesela ko Hadzera.
"Čudno je, kako nam je malo potrebno da budemo sretni i još je čudnije kako nam to malo često nedostaje"
Kad procvatu behari, kad dunjaluk zamiri Duša čežnjom procvili: "Davno smo se rastali" Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
Ovo nebo nad nama sjena je od zastora, sedam kata nebesa usred naših je prsa. Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
Proljeće je u nama Kad se topi suzama I pustinja procvjeta Nudeć' sliku Dženneta. Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
Kad procvatu ružice, mene dirnu u srce, boje lica dragane dert i suze izmame. Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
Cvijeće ranog proljeća kratku sreću obeća, pa ne prođe još ni maj a nestade sav taj raj. Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
Ko pogleda u sebe rastaće od sebe, ispod toga čadora Duša dertom izgara. Allah Allah Hakk Allah Allah Allah Džellallah Allah Allah Hu Allah La ilahe illallah
"Čudno je, kako nam je malo potrebno da budemo sretni i još je čudnije kako nam to malo često nedostaje"
Majka sina budila u sabah probudila Ustaj sine sabah je, ustaj sine bajram je Hajde sine ustani, lijepo mi se obuci bajram namaz klanjaj ti mezare ziareti (2x)
Nek mirišu avlije nek se svako raduje Širom Bosne ponosne nek se pjeva bajram je Nek mirišu avlije nek se svako raduje Širom Bosne ponosne nek se zna da bajram je
Hajde sine ustani i kurbane razdjeli Siromaha daruj ti, od srca halali I ahbabe posjeti, s njima radost podjeli Kroz čaršiju prošetaj nek se srce veseli (2x)
Nek mirišu avlije nek se svako raduje Širom Bosne ponosne nek se pjeva bajram je Nek mirišu avlije nek se svako raduje Širom Bosne ponosne nek se zna da bajram je