Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
LJEKOVITE TRAVE
Munja9186Datum: Petak, 28.02.2020, 11:02 | Poruka broj: # 21

Poruka: 127
Status:

Borove iglice
Zdravlje
borove-igliceBorove iglice veoma su korisne za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Od njih, možete da napravite ukusan čaj, odličan sirup protiv bronhitisa, okrepljujuću kupku i blagotvorni rastvor za inhalaciju. Čaj od borovih iglica veoma je prijatnog ukusa i mirisa. Spektar njegovog dejstva prilično je širok jer se ovaj čaj pokazao efikasnim i blagotvornim, pre svega u jačanju imuniteta, u odvajanju i izbacivanju peska iz bubrega, a može da se koristi i za ispiranje grla. Pomaže i ubrzava izbacivanje vode iz organizma, što doprinosi regulisanju krvnog pritiska. Priprema se veoma jednostavno i brzo. Uzmite vrh grančice s dvadesetak iglica, properite ga i kuvajte u pola litra vode, dok ne proključa. Ostavite čaj da odstoji pola sata, procedite ga i pijte od dva do tri puta dnevno zaslađen medom. Borove iglice sadrže dosta lekovitog etarskog ulja, zbog čega se često koriste u prevenciji bolesti disajnih organa, kao što su kašalj, promuklost, lakši oblici bronhitisa.

Za pripremu melema protiv bronhitisa pomešajte 300 grama svežih pupoljaka bora i 200 grama borovih iglica, pa prelijte preko toga tri litra vode i kuvajte po sledećoj šemi:
Tri dana zaredom kuvajte po dva sata, a na kraju, trećeg dana, kada se masa ohladi, procedite je kroz gazu i izmerite, pa dodajte onoliko meda koliko ima sirupa koji je preostao nakon kuvanja. Čuvajte ga u tamnoj flaši, na hladnom i suvom mestu.
Odrasle osobe treba da uzimaju tri puta dnevno po jednu kašiku, a deca, zavisno od uzrasta, od trećine kašičice do pune tri puta dnevno.
Za sirup protiv bronhitisa neophodno je 100 grama borovih iglica, pola litra vode i kilogram meda. Priprema se tako što se iglice popare vrelom vodom i ostave dva sata da stoje na toplom mestu. Zatim se procede, a tečnost se pomeša s medom. Dnevno treba uzimati pet kašika sirupa.
– Ako pravite sirup za decu, koristite bagremov med, a za odrasle livadski, šumski, lavandin, lipov, suncokretov ili med od žalfije.

Visok sadržaj etarskog ulja kvalifikovao je borove iglice i za pripremu rastvora za inhalaciju. Dve-tri šake borovih iglica kuvajte pet minuta u litru vode, pa se inhalirajte 10–15 minuta.
Munja9186Datum: Petak, 28.02.2020, 11:03 | Poruka broj: # 22

Poruka: 127
Status:

BAGREM - Robinia pseudoacacia
Biljke
Drugi nazivi: akacija, akac, akacija, bagra, bagrema, bagren, bela bagrena, beli bagrem, belo drvo, belo cvece, bijela bagrena, bijela draca, bijela kapinika, gospodinov trn, egiptonska tmina, kralj, kraljevo drvo, kra-tjegac, kruncica, morska draca, nerod, robinija, signojka, stambolska dra­ca, hacija.
Latinski naziv: Robinia pseudoacacia .

Opis biljke: Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji. Drvo je visoko oko 20 m. Cveta u maju. U narodu se upotrebljava cvet, rede list (Robiniae pseudacaciae flos et folium). Cvet treba brati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad , Bagrem - akacija je stablo koje naraste do 25 m visine preneseno je pocetkom 17. vekaiz Severne Amerike u Evropu. Beli mirišljavi cvetovi koji rastu u grozdovima izlucuju puno nektara, ukusni su sveži, a specijalitet prženi prethodno uvaljeni u testo za palacinke. Plod bagrema je plosnata do 11 cm duga mahuna sa 4-10 semenki bubrežasta oblika. Narodna medicina preporucuje i caj od osušenih cvetova, koji uz to što je ukusan, deluje lekovito kod prehlade i kašlja. U svežim mahunama i u semenkama ima mnogo belancevina, ugljikohidrata i masnoce. Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrce. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu.

Stanište: raširen je po celoj Evropi, a nalazi se i u svetlim prozracnim šumama.

Lekoviti deo biljke: za lek se koristi cvet,,Bagremova kora je otrovna, zbog cega je ne treba koristiti kao lek. Otrovnost potice od toksalbumina robina

Lekovito delovanje: Cvet se upotrebljava u obliku caja (5 na 100) za lakše iskašljavanje i protiv nazeba. List (5 na 100) izaziva jace lucenje žuci. ..
Munja9186Datum: Petak, 28.02.2020, 11:04 | Poruka broj: # 23

Poruka: 127
Status:

BOKVICA MUŠKA - plantago lanceolata
Biljke
Drugi nazivi: konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak.
Latinski naziv: plantago lanceolata .
Eng - Long-leaved Plantain

Opis biljke: Plantago lanceolata nazivaju muškom bokvicom, odnosno trpucem muškim, dok ženska bokvica ( Plantago major ) nazivaju velikim trpucem ili bokvicom ženskom ! Prema obliku listova razlikuju se ženska ili širokolisna bokvica / P. major / i muška , uskolisna bokvica / P. lanceolata /
U medicini se vise ceni muska bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae ).bokvica muška ili trputac muški trajna je biljka s prizemnim, uskim, sulicastim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvetna stapka je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-sme?im cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac. ,

Stanište: raširena je po celoj Evropi, a nalazi se na livadama, svetlim prozracnim šumama.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju koren, listovi pre cvatnje, a seme nakon što sazre

Lekovito delovanje: bokvica muška ili trputac muški sadrži mnoge lekovite materije koje joj daju sposobnost u lecenju svih oboljenja organa za disanje, kod vece ili manje sluzne izlucevine. Izvrstan je prirodni lek kod plucne astme, upale plucnih vrhova, kašlja, hripavca, cak i tuberkuloze pluca..
Za lek se najvise koristi list; od sirokolisnih vrsta za rane i obloge, od uskolisnih vrsta protiv plucnih unutarnjih bolesti te zenskih bolesti.
Bokvica izvrsno potpomaze u lecenju tuberkuloznih bolesti pluca.
Bokvica je posebno pogodna za decu jer joj je sok ukusan, narocito kada se zasladi šecerom ili medom.
Caj od listova bokvice treba piti što je moguce topliji.
Najbolje je jedna soljica caja odmah ujutro – natašte, a zatim 1- 2 soljice preko dana i još jedna uvece, pre spavanja. Tako se postize mirna noc.
Sveze zgnjeceno lišce sluzi kao oblog koji se stavlja na mesto uboda insekta ili ujeda zmije. takodje se stavljaju oblozi kod vrucih oteklina i rana koje teško zarastaju.

Sok od svezeg lisca koje dobro izgnjecimo, nakapa se na ranu, te zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje; sprecava upalu i ublazava bol. Oblog od lisca hladi noge nakon dugog i napornog hodanja

Sok od bokvice:
200 grama lisca bokvice,,
100 g koprive ( Urtica dioica),
100 g maslacka ( Taraxacum officinale)
100 g stolisnika ( Achillea millefolium ) :
sve se dobro izgnjeci, istisne kroz cistu lanenu krpu, procedi, zatim prokuva uz skidanje pene i koja se skuplja na povrsini , dobijenom soku dodaju se dve velike kasike meda, pa se to ponovo kuva dok se ne zgusne tako da postane koncasto. Kada se sok ohladi, uliva se u boce , a da se ne bi pokvario, doda se svakoj boci casica rakije. Pre upotrebe pomesa se sa toplom vodom , pola - pola.
Munja9186Datum: Petak, 28.02.2020, 11:04 | Poruka broj: # 24

Poruka: 127
Status:

BOKVICA ŽENSKA - Plantago major
Biljke
Drugi nazivi: paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica.

Latinski naziv: plantago major

Opis biljke: prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimicno ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima istice se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna stapka je uspravna i okrugla a cvetni klasi? je duguljastovaljkast.

Stanište: bokvica ženska ili trputac veliki može se na?i na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putovima, ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih podrucja.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozracnom mestu

Lekovito delovanje: koristi se kao sredstvo za lecenje rana i cireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u lecenju bolesti mokra?nog mehura te cireva na želucu i crevima.Sveže zgnječeno lišće, sok od svežeg lišća i obloga od listova koristi se za iste bolesti kao i muška bokvica. Svaku ranu ili oderotinu bokvica uspešno može da zaceli i to tako što se na ozleđenu kožu stavi izgnječena bokvica ili kapne njen sok i prekrije gazom. Bokvica je lek izbora protiv ujeda komaraca i drugih insekata. Narodni lekari savetuju da se na mesto ujeda bokvica izgnječi a zatim utrlja, tako da koža od soka blago pozeleni. Svrab će nestati za minut do dva, a otok do sutradan. Isto se odnosi i na svrab i oderotinu od mačijih kandži.

Osim muške i ženske bokvice koje su po lekovitim svojstvima najdominantnije, u prirodi postoji još dvadesetak vrsta koje mogu da se koriste. Sve vrste bokvica sadrže heterozide, aukubozide i enzime invertaze, emulzine, tirozinaze i koagulaze. U njihovim listovima ima oko 4 odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponizida i fitoncida. Seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer.

Jela od bokvice takođe imaju lekovita svojstva. Blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. A za noć bez nesanice najbolje je popiti jednu šoljicu čaja ujutro na prazan želudac, jednu do dve šoljice preko dana, i, na kraju, još jednu pre spavanja. Nakon toga nastupa mirna noć, tvrde narodni lekari.
Munja9186Datum: Petak, 28.02.2020, 11:05 | Poruka broj: # 25

Poruka: 127
Status:

BOROVNICA - Vaccinium myrtillus
Biljke
Drugi nazivi: borovinka, borovnjaca, brusnica, crna borovnica.
Latinski naziv: vaccinium myrtillus .

Opis biljke: borovnica je malen grm sa cvorastim stabljikama, visine 20 do 30 cm i puzavim korenom. Mladi listovi jajastog su oblika, s kratkom peteljkom i na rubu sitno nazubljeni. Pojedinacni cvetovi nalaze se u pazuhu lista. Cvetovi su okruglastozvonastog oblika i svetloružicaste boje. Plod je socna crnomodra boba velicine graška, koja na vrhu završava kružnom udubinom. ,

Stanište: borovnica u velikom mnoštvu pokriva tlo crnogoricnih i belogoricnih šuma.

Lekoviti deo biljke: listovi se sabiru pre sazrevanja plodova i
suše se na senovitom i zracnom mestu. Plodovi se sabiru Ieti, nakon sazrevanja, a suše se na suncu

Lekovito delovanje: listovi se upotrebljavaju protiv stvaranja mokracne kiseline te za lecenje kod povracanja, proliva, želucanih grceva, kašlja i šecerne bolesti. Bobe se upotrebljavaju u lecenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita..Listovi predstavljaju vazan narodni lek protiv šecerne bolesti. Toliko je delotvoran da ga neki zovu biljni inzulin. Listovi su delotvorni jedino ako ih naberemo pre nego što sazru bobice. Nakon toga nemaju lekovite vrednosti. Caj o listova ne sme se piti bez nadzora. Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pecnici na 40 stepeni C.

Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upalu mokracnog mehura i mokracnih kanala.

Bobice jedemo sveže ili osušene i uložene u rakiju. Sušimo ih na 45 stepeni C. Od njih pravimo i ekstrakt sa rakijom, cedimo sok ili mermeladu.
Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashladuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela. Najdelotvorniji je sirov sok. Suve bobice zaustavljaju proliv, narocito kod male dece, dok sveže deluju kao blagi purgativ. Na taj nacin pomažu kod zatvora.
Borovnice uticu na vid i cuvaju ocnu mrežnicu. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemeroida. Sok leci želucani i crevni katar, pomaže kod smetnji kod varenja, i nedostatka apetita.
dejanm90Datum: Utorak, 25.08.2020, 13:24 | Poruka broj: # 26

Poruka: 12
Status:

hvala
cafembenimDatum: Utorak, 15.09.2020, 08:56 | Poruka broj: # 27

Poruka: 50
Status:

Cool
klfinansijeDatum: Utorak, 15.02.2022, 21:35 | Poruka broj: # 28

Poruka: 497
Status:

Super savjeti.
fiumeDatum: Subota, 12.03.2022, 20:12 | Poruka broj: # 29

Poruka: 30
Status:

hvala
klfinansijeDatum: Petak, 01.04.2022, 20:21 | Poruka broj: # 30

Poruka: 497
Status:

Sve odlično.
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:
Top 30 Forumasa