Biljka za 100 bolesti čiju su čudotvornu moć znali drevni Egipćani!

Kada su stari Grci porobili Egipat trista godina prije naše ere, jedna od prvih stvari koje su usvojili jeste tamošnja tradicionalna medicina . Bili su impresionirani nevjerovatnim poznavanjem i još čudesnijom upotrebom bilja za liječenje, mumificiranje tijela, njegu i magijske rituale .


Najviše ih je fascinirao neven (Calendula officinalis) i magijska moć žutonarandžastih cvjetova kojima do tada nisu pridavali nikakav značaj.
Od tog vremena do danas , ova biljka je u svim antičkim kulturama postala najzastupljenija u liječenju bolesti kože , sistema za varenje i raznih upala i infekcija.
Drevni narodi koristili su neven i za liječenje žutice i kuge .Osim toga, neven je i prilično pouzdan prognozer vremenskih prilika. Ako se cvjetovi ne otvore u toku jutra , znači da će toga dana pasti kiša.
Stara legenda kaže da je neven najmlađe dijete Sunca ali da ima sve osobine i moći starijeg brata suncokreta .
Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove i relaksira ih , djeluje blago sedativno povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi , snižava krvni pritisak pa se preporučuje i kod angine pektoris naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom.
Zahvaljujući sadržaju provitamina A , neven blagotvorno djeluje na oko i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju .
Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.Zbog prisustva provitamina A , od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva .
Stimuliše stvaranje novih ćelija , otklanja gnojne iscjedke, pa se koristi protiv gnojenja korjena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide. Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve).
Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve maternice i istovremeno je jača , što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takođe , ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme. Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu.
Zacjeljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči.
Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.
Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (19.12.2014)
Pregleda: 1507 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar