Milion Cecena na protestu protiv karikatura Poslanika, a.s.
Na hiljade ljudi pristiže u Grozni na miting za odbranu islamskih vrijednosti, kome prisustvuje i čečenski lider Ramzan Kadirov, javila je ruska novinska agencija Tass.
 

Očekuje se da će miting “Ljubav prema poslaniku Muhamedu” okupiti milion ljudi, pošto se juče, na društvenim mrežama, oglasio čečenski lider i pozvao ljude da dođu na protest.

Okupljeni su nosili plakate – ne karikaturama poslanika Muhameda i islam je religija dobrih i kreativnih. Oni su ponavljali molitve i pohvale proroku tokom marša koji je krenuo od Trga Minutka do centralne džamije “Srce Čečenije” gdje je planirano da vjernici održe zajedničku molitvu u 12:30 sati po moskovskom vremenu.

Velika je gužva na centralnom trgu u Groznom gdje se okupljaju vjernici ne samo iz Čečenske Republike, nego sa cijelog Severnog Kavkaza, a koji i dalje pristižu, navodi izvještač agencija Tass sa lica mesta.

Kadirov se juče oglasio na svojoj Instagram stranici i pozvao sve da dođu na miting.

“Pozivam sve koji cijene mir, stabilnost, jednoglasje, duhovnost i vjerska osećanja da dođu u Grozni i pridruže se redovima onih koji će odbiti svaki pokušaj stvaranja rivalstva među verama i narodima sveta”, napisao je Kadirov na svojoj Instagram stranici.

Francuski satirični magazin “Šarli ebdo” nastavio je sa objavljivanjem karikatura Muhameda nakon što su teroristi upali u redakciju i tokom napada ubili 12 ljudi.

Napadači su naveli da je krvavi napad osveta za karikature kojima se ruga islamskoj vjeri, a koje su objavljivane u tom francuskom magazinu.

Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (19.01.2015)
Pregleda: 1515 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar