Musliman heroj postao državljanin Francuske
Francuske vlasti proglasile su herojem zaposlenog u jevrejskoj radnji, muslimana porijeklom iz Malija, koji je spasio mušterije tokom terorističkog napada.

Reuters

Vlasti su mu dodijelile francusko državljanstvo. Ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve pohvalio je Lassanu Bathilya za hrabrost i heroizam, na ceremoniji na kojoj mu je, u prisustvu premijera Manuela Vallsa, dodijeljeno francusko državljanstvo.

Cazeneuve je rekao da je Bathilyev humani čin postao simbol islama mira i tolerancije, javio je AP, prenosi Tanjug.

"Tako sam sretan što sam dobio dvojno državljanstvo. Živjela sloboda, živjela solidarnost, živjela Francuska!", rekao je Bathily, primajući medalju i državljanstvo.

Lassana Bathily (24), musliman, porijeklom iz Malija na zapadu Afrike, koji je u Francusku došao 2006, spasio je 15 talaca, među kojima dvoje djece, tako što ih je sakrio u zamrzivač, koji je isključio, kada je naoružani napadač Amedy Coulibaly, 9. januara upao u košer radnju u Parizu.

Četiri taoca su ubijena prije nego što je policija upala u zgradu i ubila Coulibalya u pokušaju bjekstva.

Koristeći lift za robu, Bathily je pobjegao iz radnje i dao policiji važne informacije šta se dešava unutra i gdje se taoci kriju.

Taj napad dodatno je uzdrmao Francusku, poslije terorističkog napada na satirični časopis Charlie Hebdo, kada su dvojica naoružanih napadača, braća Cherif i Said Kouachi, ubila 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u zemlji, dok je 11 ljudi ranjeno.


oslobodjenje
Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (21.01.2015)
Pregleda: 1562 | Ocjena: 5.0/1
Ukupno komentara: 0
avatar