Od srijede svi prognostički modeli upozoravaju na veliki snijeg i minuse

Zadnjih četiri do pet dana svi prognostički modeli simuliraju dolazak novog zahlađenja od 4. 3. pa sve do sredine 3. mjeseca, navodi se na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna i dodaje da je zaista potencionalno moguć jači val zime od 4. do 9. 3. 2015. u našoj regiji!


Međutim zadnji Gfs je znatno umanjio količine oborina u odnosu na druge prognostičke modele, i jedini on za sada ne daje stvaranje ciklone nego samo prolazak fronte koja bi istina donijela oborine, ali ipak ne obilne kao što je isti model davao pri svom izlasku jutros – piše administrator spomenute stranice i dodaje:

Drugi prognostički modeli uključuju i onaj ecmwf koji je ujedno i najvjerodostojniji daje mogućnost stvaranje ciklone te obilne oborine u našoj regiji. Ukoliko bi došlo do stvaranja ciklone sve bi ovisilo o njenoj poziciji kao i količnama oborina, trenutno se čini da bi najviše snijega primilo gorje, zatim područje Bosne, kao i sjeverni i centralni dio Crne Gore.

Obilne kiše bilo bi na Jadranu te u obalnim područjima Balkana, iako uz kišu usljed pada temperatura i jake na udare i olujne bure snijega može biti i na Jadranu te u Hercegovini.

Nakon 5. 3. bi osjetno zahladilo tako da bi imali neprimjereno niske temperature u regiji s obzirom na doba godine, ukoliko se ispostavi da zahlađenje bude došlo uz manje oborina to bi bilo pogubno za biljke koje su već procvale zahvaljujući toplijem vremenu u razdoblju od 15. do 23. 2.

Ukoliko modeli budu dosljedni jutrošnjim izlascima onda bi defintivno u regiji bilo problema s vjetrom obilnijim snijegom i ponegdje lokalnim vijavicama i mećavama.

Pravi odgovor trebali bismo znati do kraja vikenda za sada je 90% sigurno da stižu minusi i zahlađenje.

Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (26.02.2015)
Pregleda: 1644 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar