Popis stanovnistva dokazuje da zivimo u genocidnom projektu

POPIS STANOVNISTVA DOKAZUJE DA ZIVIMO U GENOCIDNOM PROJEKTU

Pise: Muhamed Borogovac

Objavljena je "srednja vezija" Popisa, po kojoj je oko 50% Bosnjaka, oko 30% Srba, oko 15% Hrvata. Namjeno ne pisemo decimale, jer su potpno nebitne.

Rezimki provokatori su ushiceni, ovo je po njima istorijski popis za Bosnjake. U sustini, ovo je istorijski popis za Srbe. Po prvi put u istoriji, ustanovnjena je drzavna teritorija sa preko 80% Srba, i to uz pristanak Bosnjaka da se popisu pod uslovima genocidnog ustava i poslije genocida. Nikoga neka ne zbunjuje kuknjava Republike srpske kako su oni prevareni, jer to je u njihovoj prirodi, da su nezasitni, da im nikad nije dovoljno Srba i "srskih teritorija".

Medjutim, u ovome popisu postoji i veoma ozbiljan problem za dajtonski rezim. Naime, ima oko 4% onih koji su se izjasnili kao "ostali" ili su "neizjasnjeni", dakle samo gradjani Bosne i Hercegovine. 4% stanovnistva koje nema pravo na reprezentaciju u vlasti, i zato su neravnopravni, je katastrofa u 21 vijeku. Ovdje necemo govoriti o presudama Evropskog suda u Strasbourgu po kojim su ogromni porcenti stanovnistva RS-a i Federacije takodjer neravnopravni, jer ne mogu biti birani na sve funkcije.

Ono sto je kljucno da upamtimo je da se neravnopravnosti koje je uveo Daytonski ustav NE MOGU RIJESITI uvodjenjem novih clanova predsjednistva. Ima suvise mnogo nacina na koje se gradjani BiH izjasnjavaju.  Cetvrti clan predsjdnistva nista ne rjesava u ustavu zasnovanom na etnickoj pripadnosti. Npr, postavlja se pitanje da li bi taj cetvrti clan bio lojalan Bosancima, Romima, neizjasnjenim ili mozda Jevrejima?  I zatim kako i gdje bi se glasalo za cetvrtog clana predsjednistva?  Sve su to pitanja koja nemaju odgovora u etnicki zasnovanom ustavu i koja osvjetljavaju da je Bosni i Hercegovini potreban gradjanski ustav. A sa obzirom na mentalitet u RS-u, jedini moguci put do gradjanskog ustava je da ispostavimo zahtjev za povratkom Ustava Republike BiH kojega imamo pravo zahtijevati jer nam je otet nezakonitim sredstvima, agresijom i genocidom. Na zalost, Izetbegovici, Novalici i sicni nam sada stoje na putu.

U Bosni i Hercegovini nije problem to sto se ljudi razlicito izjasnjavaju, kao Bosnjaci Srbi, Hrvati, Bosanci, Romi itd. Problem je sto na osnovu izjasnjavanja imaju razlicita prava u ustavu drzave. Jer niko nikome ne moze popovati sta je njegov identitet. Ako se covjek osjeca kao Srbin, on jeste Srbin. Isto tako, ako se osjeca kao Bosnjak ili Hrvat, on jeste to sto se osjeca. Svakoga onoga koji bi ostalima popovao sta da budu po etnckoj pripadnosti ptam: "Kako ti mozes znati bolje do mene sta sam ja, sta ja osjecam, kojoj kulturi i narodu ja pripadam?"

Etnicka, tj. narodna pripadnost je socioloski pojam i time se iskazuje subjektivna lojalnost prema nekome narodu, mentalitetu, kulturi. To nema nikakve veze sa genima predaka. Ne treba brkati socioloske (drustvene) pojmove kao sto su nacija, narod, sa pojmovima iz prirodne nauke biologije, a to su geni i DNK.

To je tako u cijelome demokratskome svijetu. To je osnovni postulat demokratije, da imas identitet kojega ti osjecas da je tvoj, jer niko ne moze bolje od tebe znati sta si ti u srcu. Svi ovi pritisci npr. da svi budemo Bosanci, su osudjeni na neuspjeh. U stvari, to su ostatci primitivnog komunstickog mentaliteta gdje je bilo normalno da se ljude asimilira u Jugoslovenstvo, a u stvari u srpstvo, jer Jugoslovenstvo i srpstvo su bili sinonimi u "Jugi". Pa Jugoslovenska narodna Armija je pocinila genocid nad drugim narodima braneci "Jugoslaviju", a koju je Srbija srusila.

Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (13.07.2016)
Pregleda: 2546 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar