SAZNAJEMO: Prodaja telecoma RS-a: Omoguceno sa Srbija prisluskuje svakog gradjanina BiH
IZ ARHIVE

SARAJEVO, 05.12.2006. Veceras je u euforicnom tonu Dodik Milorad saopštio da je tzv. "Telekom Srpske", a zapravo oteta polovica sistema telekomunikacija Republike Bosne i Hercegovine, prodata Srbiji za NEVJEROVATNIH 650 MILIONA EURA. Minimalna cijena propisana tenderom iznosila je 400 miliona, a jedini i zapravo favorizovani konkurent, Telekom Austrije, ponudio je tek – 460 miliona.

Ocigledno je Srbija namjerila po svaku cijenu dobiti potpunu kontrolu nad telekomunikacijskim sistemom polovine Bosne i Hercegovine, pa je za svaki slucaj ponudila zapanjujuce 50% veci iznos od traženog. Ovaj tzv. "mark-up" obicno se u velikim poslovima krece izmedu 10-20%.

Pravi cilj Srbije u ovom slucaju je ostvarivanje informativno-obavještajne takticke prednosti ogromnih razmjera. Naime, Srbija je sada u mogucnosti prisluškivati svaki razgovor fiksne i mobilne telefonije, presretati fiber-opticke komunikacije kao što su Internet, E-mail, Voice te Data transfer, kao i presretati sve (žicane i relejne) vojno-obavještajne komunikacijske tokove putem zemaljskih multikoriosnickih tornjeva koje paralelno koriste civilne i vojne strukture naše zemlje. Na taj nacin im je efektivno omogucen i UPAD U SISTEM TELEKOMUNIKACIJA CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE. Prisjetimo se nedavne afere u Italiji gdje je otkriveno da tamošnji Telekom za neciji racun prisluškuje vodece italjanske politicare.

Bošnjacki poslanici u Skupštini RS, bez obzira na to iz koje stranke dolaze, ljetos su se žestoko pobunili protiv ove, tada najavljene prodaje, opravdano navodeci da je rijec o obicnoj pljacki najdragocjenije imovine Bosne i Hercegovine. Naime, NITI JEDAN BOŠNJAK I HRVAT od hiljada uposlenih u sektoru telekomunikacija u genocidom okupiranoj polovici BiH, koji su decenijama izgradivali infrastrukturu te prenosili znanja i ulagali u razvoj sistema, nije nakon agresije dobio dionice tzv. "Telekoma Srpske".

Na žalost, cetnicki agent Tihic Sulejman, kodnog SDB-imena "Mane", prema izjavi predsjedavajuceg Vijeca naroda RS Remzije Kadrica datoj Avazu 27/07/2006, licno je telefonom naredio poslanicima SDA da povuku veto cime je omogucio predaju sistema u ruke najveceg neprijatelja Bosne i Hercegovine.

Tako je upravo IZDAJNIK Tihic odradio GLAVNI dio posla za svoje srbijanske nalogodavce, jer nakon finalizacije ugovora o prodaji (radi cije hitnosti Dodik veceras putuje u Beograd) nece više biti moguce ubrojati vrijednost "Telekoma Srpske" u potraživanja po ratnoj odšteti kod Internacionalnog suda u Haagu u slucajevima RBiH v. Srbija i RBiH v. Crna Gora. Ova imovina trebala je sacinjavati vecinu iznosa naknade za tzv. direktnu ratnu štetu tj. onu uzrokovanu otimanjem postojecih industrijskih potencijala jedne zemlje.

Amar Delic, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine

 
Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (11.02.2015)
Pregleda: 1495 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar