Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan pozvao na ujedinjenje muslimanskih zemalja
Jedini uvjet za prevazilaženje krize u islamskom svijetu je jedinstvo, solidarnost i savez. Vjerujte mi, mi možemo riješiti svaki problem dokle god smo ujedinjeni“, kazao je Erdoan na ministarskom sastanku Stalnog odbora za ekonomsku i trgovinsku saradnju zemalja Organizacije islamske konferencije (COMCEC).


„Islamske zemlje, koje su se nedavno ekonomski razvile, uporedo doživljavaju najveću humanitarnu i političku krizu u svojoj historiji“, kazao je turski predsjednik.

„Ukoliko mi (kao muslimani) zajedno djelujemo okončat ćemo usamljenost Palestine koja traje već skoro jedan vijek… Moguće je okončati krvoproliće u Iraku i ubijanje sirijske djece ukoliko se ujedinimo“, dodao je Erdoan.

Erdoan je pozvao muslimanski svijet na akciju zbog kriza u Siriji i Iraku kazavši: „Molim vas da pogledajte šta se događa i shvatite ko pobjeđuje, a ko gubi iz tih ubijanja i sukoba?“

Turski predsjednik je bio posebno kritičan prema UN, rekavši: „Dok Ujedinjene nacije stoje skrštenih ruku nad prolijevanjem krvi djece, Organizacija islamske konferencije ne smije ostati mirna“.

„Da li su Ujedinjene nacije do sada pronašle rješenje za ono što se događa (u Siriji i Iraku)? Da li je UN pravedna?“, upitao je on. „Ne možete očekivati pravdu od tijela, koje nema pravdu nad svima“.

Erdoan je govorio također i o svojim nedavnim izjavama o otkriću američkog kontinenta tokom samita muslimanskih lidera iz Latinske Amerike u Istanbulu. On je kazao da se našao na meti zapadnih medija zbog svojih izjava.

„Oni su uznemireni zbog podsjećanja na historijske istine, historiju civilizacija, nauke, politike i vojske“.

„Nekih 314 godina prije otkrića Kolumba, muslimanski moreplovci su stigli na kontinent 1178“, dodao je Erdoan.

Pohvalivši nedavni razvoj islamskih zemalja u pogledu trgovine predsjednik Turske je kazao: „Margine islamskih zemalja u svjetskoj trgovini su porasle za oko 50 posto u posljednjih deset godina“.

Erdoan je također naglasio važnost finansijske saradnje među muslimanskim zemljama rekavši: „Mi moramo preispitati našu strategiju…. COMCEC treba uspostaviti berzu nekretnina. Također treba uspostaviti razmjenu zlata“.

COMCEC je osnovan u Mekki 1981. godine, a sastaje se jednom godišnje na ministarskoj razini u Istanbulu kako bi rješavali zajedničke probleme muslimanskog svijeta.


IslamBosna
Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (19.01.2015)
Pregleda: 1511 | Ocjena: 5.0/1
Ukupno komentara: 0
avatar