U Ženevi počinje mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici

Na ženevskom trgu Plainpalais večeras, otvaranjem izložbe Tarika Samaraha "Srebrenica-genocid u srcu Evrope", počinje mjesec obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ovaj program pod geslom "Izađimo iz geta i otvorimo se prema svijetu" organizira Solidaritè Bosnie iz Ženeve i islamske zajednice Bošnjaka Švicarske i Lihtenštajna koje će 14. juna upriličiti i centralni komemorativni skup. 

Ovaj skup, na kojem se očekuje više od 10.000 građana, bit će održan na Trgu ispred Ujedinjenih naroda gdje je 31. maja obilježen i Dan bijelih traka, a tradicionalno je mjesto pijeteta i sjećanja jer je nasuprot ovog trga spomenik koji baštini sjećanje na Srebrenicu "Kamen spavač".

U sklopu komemoracije bit će pročitane dvije pjesme bh. spisatelja Faruka Šehića te prvi put prezentiran rad Almina Zrne "Srebrenička majka".

Kako su najavili iz organizacije Solidaritè Bosnie, završni performans na komemoraciji izvest će mladi, mahom rođeni u Švicarskoj, čiji su roditelji zbog agresije napustili BiH. 

U okviru programa obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici bit će upriličene i projekcije filmova Refika Hodžića " "Izjava" i Ahmeda Imamovića "Belvedere".
 

Fena/foto Erol Čolaković Šehić

Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (14.06.2015)
Pregleda: 1588 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar