18:56
2. juni – godišnjica oslobađanja logara u Liplju

Stanovnici naselja Liplja, Hasića, Samara, Sultanovića, Jošanice, Bećirovića te cijelog zvorničkog kraja uvijek će se bolno sjećati 25. maja 1992. godine. Tog dana srpske paravojne formacije zarobile su više od 500 civila, uglavnom žene i djecu, u nekoliko kuća i Osnovnu školu Liplje.

Logor su početkom juna 1992. oslobodili mještani i pripadnici Teritorijalne odbrane Zvornik od kojih neki nisu imali nikakvo oružje. Zbog toga je logor Ljiplje prvi i jedini oslobođeni logor, što predstavlja zavidan čin hrabrosti.

Program obilježavanja počinje u 18:00h, ispred objekta gdje je bio logor.
Nakon toga, priređen je vjerski program, a sve se završava kolektivnim iftarom u Domu kulture Liplje.

Obilježavanjem oslobođenja logora u Liplju i spasa više od 400 zarobljenih civila doline rijeke Jošanice završava se program sjećanja zločina nad Bošnjacima Zvornika koji su započeli 29.aprila u Snagovu.

Zločini koje su preživjeli Bošnjaci Snagova, Grbavaca, Drinjače, Jusića, doline rijeke Sapne, doline rijeke Jošanice, Diviča nepojmljive su ljudskom umu.

Monstruoznost počinjenih zločina možda najbolje ilustruje podataka da su svjedočenja pred sudom u Beogradu za ratne zločine više puta prekidana jer je sudijama pozlilo i bilo muka od čitanja iskaza preživjelih ovih teških tortura.

(izvor kucic-kula.com)

Pogledajte prošlogodišnju video reportažu TV TK

Views: 1445 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 1
avatar
0 Spam
1 vip1qsokoloskajnlfan • 14:38, 29.07.2020 [Ulaz]
"Monstruoznost počinjenih zločina možda najbolje ilustruje podataka da su svjedočenja pred sudom u Beogradu za ratne zločine više puta prekidana jer je sudijama pozlilo i bilo muka od čitanja iskaza preživjelih ovih teških tortura."

Užas!
Ljudima Liplju je teško sjećanje
avatar