23:45
IZ ZVORNIKA SE ISELILO 100 BOSNJACKIH PORODICA
Iz sela u okolici Zvornika i Podrinja za posljednja tri mjeseca ilegalno se iselilo stotinjak bošnjačkih porodica, saznaje "Dnevni avaz".

Kako nam je jučer potvrdio Husein Muratović, potpredsjednik Mjesne zajednice Jusići kod Zvornika, u Švicarsku su se samo iz njegovog sela iselile 23 porodice. Riječ je uglavnom o osobama do 30 godina starosti, koje su se na iseljenje odlučile isključivo zbog teških ekonomskih uvjeta u kojima žive nakon rata.

Ostavljeni od svih

Cijela BiH sjeća se povratka u Jusiće i nadljudskih napora da se tamo, uprkos svim strahotama i zločinima koje smo u ratu preživjeli, nastavi normalan život. Nažalost, ljudi su ovdje ostavljeni i zaboravljeni od svih. Niko se na njih ne obazire, kako u RS i općini Zvornik tako ni u FBiH.

Nedavno smo u našoj matičnoj općini imali osam aplikacija za donacije, ali ni predstavnici partije za koju smo glasali, a drugi pogotovo, ne okreću glavu na nas. Bojim se da će zbog nebrige države za koju godinu moje selo, ali i ostala u Podrinju biti mjesta u kojima će živjeti samo nesposobni starci, kazao nam je jučer Muratović.

Kako saznajemo, i iz sela Klisa u Švicarsku i Francusku za posljednja tri mjeseca, također ilegalno, iselilo se dvadesetak porodica. Iseljenja nisu pošteđena ni druga bošnjačka sela u okolici Zvornika, posebno ona koja gravitiraju donjem toku rijeke Drine, ali ni sela na području općine Sapna.

Francuska veza

Izvor "Dnevnog avaza" iz Zvornika, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao nam je da je prije dvadesetak dana u Hrvatskoj uhapšen izvjesni Zvorničanin poznat po nadimku Hadžija koji se bavio ilegalnim prebacivanjem bh. državljana u zemlje zapadne Evrope.

Hadžija je, tvrdi naš sagovornik, imao svoje saradnike u Tuzli i Zvorniku, čija je tarifa za prebacivanje četveročlane porodice u traženu evropsku zemlju iznosila po nekoliko hiljada maraka. Također, ponovo je aktuelizirano iseljavanje u Francusku, gdje su prije nekoliko godina u aferi poznatoj kao "Francuska veza" domaći mešetari "izvezli" nekoliko hiljada podrinjskih Bošnjaka.

Policija obavlja provjere

Trenutno provjeravamo saznanja koja se tiču navodnog iseljenja naših građana ilegalnim kanalima i stoga još ne možemo davati bilo kakve konkretne informacije. Te provjere traju već duže, premda je vrlo teško doći do informacija u selima koja teritorijalno pripadaju Republici Srpskoj,
izjavio je jučer za naš list policijski komesar Tuzlanskog kantona Nedim Mutapčić.

IZVOR:Dnevni avaz
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1877 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 2
avatar
0 Spam
2 selam svima • 15:27, 10.12.2009 [Ulaz]
isto moze musliman muslimanu pomoci to nece iz ljubomore isto imaju pokvarene dusekogod jese popeo malo na vecu funkciju nevidi nizeg od sebe zatonam se desava iseljavanje nek bude sramota svakog onoga svakog muslimana u zvornickoj opstini koji potpisiva te neke papire nastetu muslimanskog naroda zvornicanin sam i srceme boli za rodnim krajem a sad zivim preko okeena jer imenesu ocerali zvornici pacovi
avatar
0 Spam
1 sejo • 18:03, 01.11.2009 [Ulaz]
toje samo bacanje para ali nemoze niko nikom objasniti dok nevidi situaciju ali mesetarima dobro dodje svinamje jasno da zivota nejma lahkog nigdje ali oni njima lazu dasu ogromne pare u evropi narod prodaje kravu ispred djece dabi stigli na odrediste svakom zelim sretno ali pametnije da niko nemrda nego cuvaj ono sto ima
avatar