16:56
Krsenje ljudskih prava u Zvorniku
Udruženje građana povratnika u općini Zvornik je zbog nepoštivanja ljudskih prava i kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi, uputilo pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, članovima Predsjedništva BiH, Ministarstvu za ljudska prava i  izbjeglice BiH, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, ministrici uprave i lokalne samouprave RS Lejli Rešić, te ambasadama u BiH.
 
- Trebalo je da se iz reda bošnjačkog naroda imenuje zamjenik načelnika Općine Zvornik, a imenovan je iz reda srpskog naroda. Nažalost, u tome je učestvovala i SDA koja je podržala taj prijedlog načelnika i zbog toga smo se obratili nadležnim institucijama -kazao je Agenciji FENA predsjednik Udruženja građana povratnika općine Zvornik Omer Selimović.
On je naglasio da ukoliko Udruženje ne bude naišlo na reagiranje lokalne uprave i samouprave i resornog entitetskog ministarstva, planiraju pokrenuti tužbu kako bi ostvarili svoja osnovna ljudska prava i zaštitu u RS-u, odnosno u Općini Zvornik.
- Na području općine Zvornik je oko 20.000 povratnika, a ne dozvoljavaju nam da Bošnjak bude zamjenik načelnika, ponižavajući nas i u drugim stvarima, kao što je budžet - kazao je Selimović dodavši kako u budžetu Općine Zvornika za održivi povratak nije planirana ni jedna KM.
Udruženje od Ureda viskog predstavnika očekuje da reaguje jer su prava na konstitutivnost i ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj garantovana zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

U dopisu upućenom ministrici Lejli Rešić iz Udruženja navode da Bošnjaci u Zvorniku ne traže ništa više osim onoga što im pripada i što je propisano Zakonom i zagarantovano Ustavom.
"Želimo da se naša problematika razmatra i rješava u okviru pozitivnih zakonskih propisa a ne da naše pitanje bude potčinjeno volji jednog čovjeka koja je sada izgleda iznad Zakona ili volji neke grupe odbornika. Zahtijevamo da što hitnije date svoj sud i odgovorite nam na naše akte kako bi mogli pokrenuti postupak pred nadležnim sudom", navodi se u dopisu upućenom ministrici Rešić.
Udruženje građana povratnika općine Zvornik je uputilo dopis i Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH u kome ih obavještavaju "o gruboj povredi i kršenju ljudskih prava, ne pojedinca, nego cijelog jednog konstitutivnog naroda - Bošnjaka u općini Zvornik".
Dalje navode da prilikom konstituisanja lokalne vlasti načelnik Općine Zvornik Zoran Stevanović nije ispoštovao zakonske klauzule o ravnopravnosti i nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda (Bošnjaka) prilikom predlaganja i imenovanja funkcionera i rukovodilaca u općinskoj administrativnoj službi.
Tako su od četiri funkcionera definisana članom 38. Zakona o lokalnoj samoupravi imenovana tri iz reda srpskog naroda a jedan iz reda Bošnjaka što je suprotno stavu 1. člana 3. istog zakona kao i to da su od 12 rukovodilaca imenovana samo dva Bošnjaka dok se na mjestima direktora javnih preduzeća koja se u potpunosti ili djelimično finansiraju iz budžeta općine Zvornik ne nalazi niti jedan Bošnjak, navodi se u dopisu Udruženja građana povratnika Općine Zvornik koje je upućeno Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.
 
Broj zaposlenih Bošnjaka u administrativnoj službi općine Zvornik je oko šest posto što nije ni blizu sadašnjem omjeru stanovnika gledano sa aspekta nacionalnosti a veoma je daleko od proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda po zadnjem popisu stanovništva iz 1991. godine.
Udruženje građana povratnika Općine Zvornik navodi da je "još jedan primjer grubog kršenja prava Bošnjaka u Zvorniku ustanovljeni grb općine kao i Dan općine koji u potpunosti oslikavaju i prikazuju samo jedan narod - srpski čime se još jednom želi pokazati kako je ovo grad samo jednog naroda".
 
"Naime, grb ima četiri polja podijeljena krstom, u dva polja su odslikane rijeka Drina i gradska kapija - tvrđava a u preostala dva polja su crkveno zvono sa krstom i glava vuka koja simbolizira superiornost jednih nad drugim i potvrđuje progon i torturu nad svim onim što nije srpsko a što je bilo oličeno u dešavanjima od 1992 - 1995. godine kroz vojnu jedinicu 'Vukovi' sa Drine koji su ubijali i progonili sve što nije srpsko", navode iz Udruženja građana povratnika općine Zvornik.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1842 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 1
avatar
0 Spam
1 Sultan-Mirza • 02:50, 20.03.2013 [Ulaz]
Ovaj grb je trebalo odavno izmijeniti
avatar