04:50
OBILJEZENI DANI OTPORA-ZVORNIK
Danas je na Kula Gradu obiljzen 8.april, datum od vaznosti za odbrambeno oslobodilački rat 1992-1995 "Dan otpora" uz prisustvo velikog broja građana, ratnih komandanata, predstvanika boračkih organizacija i ministarstava u BiH.
 
Manifestacija je protekla u lijepoj atmosferi uz planriani vjersko – kulturni program. Prisutni su mogli poslusati prisjećanje ratnog puta zvorničkih boraca od početka agresija na ove prostore pa sve do Dejtona kroz izlaganja ratnih komandanata zvorničkih brigada, zlatnih ljiljana Edhema Omerovića "Tite" i Muhameda Čikarića. Prije početka posjećeni su mezari rahmetli boraca ukopanih na mezarju Kula Grada, organizatora i vođa otpora rahmetli Senahida, Asima i Beriza Hadzića, Beriza Gutića i drugih šehida, program je nastavljen učenjem tevhida u svim džamijama na području Medzlisa islamske zajednice Zvornik, a centralni je bio na Kula Gradu poslije čega je klanjana i Džuma-namaz.
 
U kulturnom programu prisutni su mogli poslusati izvođenje Ilahija hora "Bilal" iz Janje,a historijski čas o Zvorniku je održao profesor historije Elmedin Bosnjak,kao i najbolji literarni rad nagrađen na konkursu BZK "Preporod" Zvornik povodom Dana nezavisnosti učenika Mersudina Hasanovića.
U najsvečanijem dijelu programa dodijeljene su Plakete za doprinos u odbrani Zvornika i BiH,  porodicama palih boraca. Plakete su dodijeljene porodicama palih boraca Senad (Idriz) Redzić iz Kamenice, Nihad (Osmo) Memić iz Glodi, Enver (Jusuf) Ibrahimović iz Snagova, Bego (Edhem) Hasanović iz Krizevića,Sead (Halčo) Pandur iz Glumine, Beriz (Mujo) Gutić iz Kula Grada, Mevludin (Mehmed) Osmanović iz Kaludrana, Zaim (Bajro) Bureković iz Kalesije, Huseijn (Ibrahim) Alić iz Kamenice, Amir (Hamid) Nasupović iz Kula Grada, Vejsil (Ibrahim) Hamzić iz Đulića, Izet (Kasim) Selimović iz Živinica.
Emocije su proradile prilikom dodijele ovih Plaketa kojima se iskazuje postovanje koje zasluzili ovi ljudi davajući ono najvrjednije sto su imali za nasu danasnju slobodu.
 
Porede Plaketa dodijeljene su i zahvalnice svima onima koji su pomogli obiljeavanje ovog datuma. Dobitnik zahvalnice je i portal www.istocnabosna.ba koji je nesebično pomagao u medijskoj promociji ovog događaja. Predsjednik Udruzenja demobilisanih boraca ARBiH Zvornik Rahman Nukić izrazio je zadovljstvo danasnjim skupom i naglasio vaznost obiljezavanja ovakvih datuma kako ne bi smo zaboravili zlo koje nas je snaslo jer ukoliko zaboravimo to isto zlo će nas ponovo snaći.
Kroz program skrenuta je paznja na težak polažaj demobilisanih boraca povratnika na ove prostore.
 
(istocna Bosna.ba) 
 

Video: RTVTK

Category: Podrinjske vijesti | Views: 2320 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 2
avatar
0 Spam
2 Sultan-Mirza • 05:27, 10.04.2011 [Ulaz]
avatar
0 Spam
1 Sultan-Mirza • 04:53, 10.04.2011 [Ulaz]
..
...
.
.
avatar