16:20
Tuzlaci uručili bajramske paketiće mališanima iz Liplja
Povodom Kurban-bajrama forumaši Tuzlarija i njihovi prijatelji, realizirali su tradicionalnu akciju podjele bajramskih paketića maloj raji iz povratničkog sela Liplje, kod Zvornika. Uručeno je 27 bajramskih paketića sa slatkišima, igračkama, te nekoliko paketa odjeće.

- Naše česte posjete su dovele do toga da smo sa ovom djecom postali jako bliski. Već se osjeća duh prijateljstva i povezanosti. Raduju se i najsitnijoj pažnji i prihvataju poklone sa zahvalnošću. U aprili mjesecu ove godine učenike smo obradovali sa ruksacima i školskim priborom. Nakon toga, u julu mjesecu, potpomogli smo sigurno do sada najznačajniju pomoć za ove mališane. Putem portala Tuzlarije uspjeli smo da iniciramo kupovinu kombija za prevoz djece, koji su inače dugo godina pješačili do škole i zahvaljujući donatorima iz Holandije, problem prevoza djece je riješen. Na kraju, red je došao i na slatkiše, ono što djeca najviše vole, a Kurban-bajram je idealna prilika za tu vrstu poklona. U ime onih koje smo i ovog Bajrama obradovali i u čija smo srca unijeli osjećaj da nisu zaboravljeni zahvaljujem se svim donatorima, kazao je za naš portal jedan od organizatora akcije.
 
U čast posjete tuzlanskih humanitaraca učenici škole, zajedno sa svojim učiteljicama, priredili su bajramsku priredbu. Djeca su pjevala, recitovala, učila ilahije i zajedno sa gostima iz Tuzle i svojim roditeljima podijelila radost Kurban-bajrama.
Na svečanosti u Liplju prisustvovao je i Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik koji je podsjetio i na vrijeme agresije na BiH kada je ova škola bila pretvorena u logor za civilno bošnjačko stanovništvo.
 
- Prošlo je više od 20 godina kada su u ovom mjestu, pa i u ovoj školi, djeca i ostali mještani bili izloženi ubijanju, mučenju, zatvaranju, silovanju i svemu što pokvareni ljudski ego može da učini drugom čovjeku. Ali eto, hvala Bogu, posmatrajući ono što se danas dešava u Liplju, možemo biti zadovoljni, jer ovi učenici su, uz pomoć svojih učiteljica, uspjeli kroz program koji su nam izveli, pokazati da postoji optimizam u mlađim generacijama i da oni žele da obnove život. Na ovaj način djeca obnavljaju našu kulturu, tradiciju i pokazuju da mi Bošnjaci još uvijek imamo snage da se borimo i izborimo za ono što nam je cilj, a to je da živimo na ovim prostorima slobodno sa svim drugim ljudima, rekao je Mustafa Muharemović.
 
Školu u Liplju trenutno pohađa 27 djece od prvog do petog razreda, a nakon toga djeca školovanje nastavljaju u Zvorniku. Učiteljice Elvisa i Anela vode brigu o ovim mališanima, a da su dobri pedagozi svjedoče i komentari učenika koji su kazali da vole svoje učiteljice i da ih ne bi mijenjali ni za jednu drugu.
 
Pri odlasku nismo mogli a da ne primjetimo da osmijeh na licima djece govori puno i da jedan mali gest pažnje može učiniti veliku radost i njihovu svakodnevnicu učiniti ljepšom.
 
(tuzlarije.net)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1619 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 2
avatar
0 Spam
2 Sultan-Mirza • 16:22, 26.10.2012 [Ulaz]
avatar
0 Spam
1 Sultan-Mirza • 16:21, 26.10.2012 [Ulaz]
avatar