Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Jedite bijeli luk posebno ako ste pusac
DilberDatum: Nedjelja, 08.09.2013, 14:05 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1861
Status:

Bijeli Luk (Češnjak)

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili bijeli luk 2 ili više puta sedmično imali smanjeni rizik od karcinoma pluća za 44 % dok je rizik u pušača bio smanjen za 30 %.

Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research potvrdila je pozitivne utjecaje konzumacije bijelog luka na prevenciju te smanjenje rizika od karcinoma pluća, jednog od najučestalijih uzroka smrtnosti u muškaraca i žena.
Istraživanje provedeno na 5.976 ispitanika u Kini u periodu od 2003. do 2010. godine temeljila se na podacima sakupljenim putem intervijua s ispitanicima koji su ukazivali na prehranu, prehrambene navike te način života ispitanika uključujući unos bijelog luka te ukoliko su pušači.
Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili bijeli luk 2 ili više puta tjedno imali smanjeni rizik od karcinoma pluća za 44 % dok je rizik u pušača bio smanjen za 30 %.
Autori studije istakli su da redovan unos bijelog luka, u ovisnosti o dozi, može imati preventivni utjecaj na karcinoma pluća.

Bijeli luk snižava krvni pritisak, liječi hronične crijevne poremećaje, čireve, kožne bolesti…ali se i od davnina koristi kao sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je odličan dodatak maskama i oblozima za njegu kože i kose. O djelovanju bijelog luka znamo mnogo, ali jeste li čuli za ove recepte. Neki koji su ih probali, kažu da djeluju…
Skidanje sala sa stomaka
Staviti na stomak tople obloge od kuhanog sirćeta, vode i bijelog luka u prahu (5 grama). Poslije 20 minuta, istuširati se i namazati anticelulit kremom.
Protiv celulita
Uzeti po 30 grama lista i pupoljka breze i bršljana, po 20 grama imele i bijelog luka prelije se sa četvrt litra hladne vode, poklopi i zagrijeva do ključanja. Poslije sat vremena, procijediti i držati oblog petnaestak minuta na “kritičnim mjestima”.
Za čistu kožu
Tri-četiri puta dnevno prati kožu lica uvarkom od stolisnika, metvice ili matičnjaka, potom bubuljice protrljati čehnom bijelog luka pa premazati svježim sokom krastavca ili limuna.
Protiv crvenila lica
Jednom do tri puta na dan prati lice neprokuhanim mlijekom. Mazati kožu lica četiri puta dnevno sokom čubvarkuće, kojem se doda jednaka količina meda. Nakon ovoga u kožu utapkati prohlađen čaj od čehna bijelog luka i isprati poslije deset minuta mlakom vodom.
Melem protiv opadanja kose
Ono po čemu je bijeli luk najcjenjeniji u svijetu jeste upravo njegovo ljekovito dejstvo na kosu, odnosno sprečavanje njenog opadanja i ćelavosti. Nekoliko čehnova bijelog luka stavi se u 250 grama 70-procentnog alkohola i ostavi da odstoji desetak dana, poslije čega se luk izvadi iz tečnosti. Tinkturom se masira korijen kose. Radi ublažavanja mirisa, može se dodati malo lavande.
Protiv zadebljanja na petama
Kupku za noge pripremiti na sljedeći način: u toplu vodu sipati sok od dvije glavice bijelog luka i poslije 10 minuta noge isprati čistom vodom. Ukoliko osjetite peckanje, isperite stopala još jednom, čajem od kamilice.
grobar88Datum: Utorak, 15.10.2013, 19:53 | Poruka broj: # 2

Poruka: 43
Status:

Bijeli luk majka, samo dva dana ni sa kim razgovarati biggrin
slasher9Datum: Ponedjeljak, 21.10.2013, 19:14 | Poruka broj: # 3

Poruka: 3
Status:

dobra stvar pravo
Joca010Datum: Nedjelja, 04.05.2014, 20:00 | Poruka broj: # 4

Poruka: 157
Status:

jedite uvece pre spavanja! biggrin
Sultan-MirzaDatum: Četvrtak, 15.05.2014, 01:37 | Poruka broj: # 5

Poruka: 14600
Status:

[Ljekovita svojstva bijelog luka

Naucnim istraživanjima potvrdjena su brojna ljekovita svojstva bijelog luka, koja ga svrstavaju u grupu najzdravijih namirnica, koja se u našem narodu od davnina koristi kao hrana, lijek i magijski rekvizit.

Spriječava stvaranje krvnih ugrušaka zahvaljujuci sadržaju adenozina.
Djeluje preventivno na stvaranje malignih bolesti. U casopisu Journal of Nacional Cancer Institute objavljeni su rezultati naucnih istraživanja, koji potvrđuju antikancerozna svojstva bijelog luka.
Aminokiseline iz bijelog luka snižavaju štetnu frakciju holesterola (LDL-cholesterol lowering) u krvi, a povišavaju koncentracije zaštitnog "dobrog" holestereola (HDL-cholesterol levels). Bijeli luk snižava nivo ukupnog holesterola i triglicerida. Na taj nacin cini prirodnu preventivu kardiovaskularnih bolesti.
Deluje vazodilatatorno (širi krvne sudove), pa poboljšavajuci cirkulaciju, dovodi do ublažavanja nekih tegoba, kao što su glavobolja i grcevi u nogama.
Snižava krvni pritisak za 5 - 10%.
Vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris), jer poboljšava cirkulaciju u srcanim krvnim sudovima omogucavajuci bolju ishranu srcanog mišica i sprecavajuci trombozu.
Normalizuje tahikardiju (ubrzan srcani rad).
Deluje na elasticnost krvnih sudova i smanjuje viskoznost krvi, što je bitno za prevenciju tromboze, koronarne bolesti i šlaga.
Pozitivno utice na varenje hrane i poboljšava rad jetre, bubrega i prostate.
Djelotvoran je u lijecenju gripa, bronhitisa, astme i pomaže u lijecenju plucnih bolesti.
Dokazano je da blagotvorno djeluje na infekcije izazvane herpes virusom i gljivicom Candidom albikans, koje su u posljednje vrijeme, zbog ceste primjene antibiotika i korišcenja prera?ene hrane sa dosta šecera i bijelog brašna, jako proširene.
Deluje protiv crevnih parazita, što se koristi još od davnina.

Pozitivni učinci bijeloga luka

Bijeli luk normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žiIa i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.

Prema rezultatima nekih istraživanja, bijeli luk je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i sanaciji začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnih kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno, istovremeno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL). Bijeli luk također djeluje kao vazodilatator i antihipertenziv (zbog djelovanja metil-aliltrisulfida).

Vazodilatatorni učinak (širenje krvnih žila) bijelog luka, dolazi do izražaja najviše na perifernim krvnim žilama, odnosno, na suženim krvnim žilama glave, oka i nogu. Upravo zato može biti koristan pri tretiranju nekih vrsta glavobolja. Vazodilatatorno djelovanje bijeloga luka na krvne žile nogu starijih ljudi, koji od bolnih grčeva u potkoijenicama čak i nakon kraćih šetnji, vrlo je učinkovito. Bijeli luk pomaže ljudima koji pate od nadutosti i imaju probavne smetnje te probleme s pročišćavanjem začepijenih krvnih žiia u trbuhu. Bijeli luk može biti koristan u liječenju nekih drugih želučanih tegoba, npr. kod proljeva ili crijevnog katara.

On, nadalje, pospješuje epitelizaciju i zarastanje rana. Pomaže i kod raznih plućnih oboljenja, a njegov antibiotski učinak se, primjerice, manifestira kod osoba koje boluju od gripe ili bronhitisa.

Danas je poznato da bijeli luk djeluje i antimikrobno, uništavajući neke bakterije, kao što su: Staphylococcus, Escherichia coli, proteus i Pseudomonas. Ne treba zaboraviti ni njegov antiparazitski učinak kao ni to da je učinkovit protiv herpes virusa i kvasnih gljivica (Candida ai. bicans). U narodu se koristi za izbacivanje malih dječjih giista (En. terobius vermicularis).

Znanstvena istraživanja o bijelom luku

Najnovija istraživanja nedvojbeno ukazuju da bijeli luk pokazuje i antikancerogena svojstva. Stručni časopis Journal of the National Cancer lnstitute objavio je studiju koja govori o tome da ljudi koji redovito uzimaju veće količine bijelog luka (ili drugih vrsta iz porodice Allium) znatno manje obolijevaju od raka želuca nego osobe koje ga ne koriste. Jedan drugi časopis - Carcinogenesis, objavio je podatke o tome da su se ulja iz bijelog i crnog luka pokazala učinkovitima protiv raka kože. Objavljeni su i podaci o tome da redovito uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva. Navedena blagotvorna svojstva bijelog luka ostaju sačuvana u suvremenim preparatima, ali su pri tom otklonjena neugodna svojstva bijelog luka, kao što su jak miris i žgaravica.

Velika uloga češnjaka jest u preventivi zdravlja, što bi značilo da uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu, npr. kardiovaskularnim bolestima, tumorima, infarktu i dr.

Češnjak sadrži alicin, sastojak češnjaka koji uništava bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti. (stafilokoke, streptokoke i dr.) te neka oboljenja izazvana gljivicama. Alicin se oslobađa kada se češnjak drobi ili reže te se gubi s gubitkom arome (kuhanjem). Na taj način češnjak gubi antibakterijsku funkciju, iako je još sposoban pomoći našem tijelu u nekom drugom terapeutskom smislu.

Istraživanja su dokazala da opetovano unošenje češnjaka u organizam dovodi do ispiranja jednog dijela arterijskog plaka te na taj način, možemo reći, povećava protok krvi kroz žile. Smatra se da češnjak sadrži najmanje 15 različitih antioksidansa koji mogu neutralizirati tvari koje razaraju arterije. Prema dr. Arunu Bordiji, koji je provodio istraživanje djelovanja češnjaka na začepljenje krvnih žila, odnosno na srčani udar i smrtnost od istoga, kuhani češnjak je jednako učinkovit kao sirovi. Isto je istraživanje pokazalo i poboljšanje općeg zdravlja kao što su manji bolovi i zglobovima kod ispitanika, manji asmatski problemi, povećanje snage, apetita, energije i libida.

KolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti. je koristan u jednoj mjeri, uostalom naše tijelo ga i proizvodi, no prevelika količina kolesterola (kolesterol uz proizvodnju koja se odvija u našem tijelu, dobivamo i hranom) također ima vezu s bolestima srca i krvnih žila. Ako želite smanjiti svoj kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., svakako konzumirajte češnjak

Tri češnja češnjaka svakog dana mogu smanjiti razinu kolesterola od 10 do 15%. Češnjak djeluje na visoki tlak tako da da povećava mokrenje, a to utječe i na elastičnost krvnih žila.

Ova prednost konzumacije češnjaka povezana je samo uz kardiovaskularniKrvožilni. sustav, a još nismo spomenuli ni djelovanje na imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti., probavu, tumore i dr.

Djelovanje češnjaka na probavni sustav je većim djelom pozitivno, iako se uglavnom vjeruje suprotno. Češnjak djeluje na normalizaciju odnosa unutar crijevne flore, pomaže kod zaraznih proljeva, djeluje na žučŽućkast sekret (i ekskret) jetrenih stanica koji se kontinuirano luči u žučne kanaliće u dnevnoj količini od oko 1L., potiče stvaranje i lučenje žuči te može spriječiti oštećenje želuca i čireve.

Danas je vrlo važan pojam "antikancerogeno", a to je svojstvo koje češnjaku svakako pripada. Osim što djeluje na sam imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti. i čini ga jačim (što je značajno za razvoj tumora) češnjak ima sastojke koji su neprijatelji kancerogena. Raznim istraživanjima koja su provedena u prošlosti (četrdesetih godina prošlog stoljeća), a obuhvaćala su razne zemlje iz svijeta, dokazano je da je rak želuca manje prisutan u zemljama u kojima je primjena češnjaka u pripremi hrane učestala.

Češnjak djeluje na kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., ima pozitivan efekt na krv, srce, no kao nuspojava konzumacije češnjaka se javlja i dobro raspoloženje, smanjuje se osjećaj umora, uznemirenosti, razdražljivosti. Teško je reći je li to povezano sa pozitivnim rezultatima koje je češnjak ostavio na zdravstvenom polju ispitanika pa su bili zadovoljniji ili je to stvarno još jedan efekt češnjaka, no u svakom slučaju je pozitivno.

Bolesti nas manje napadaju ako nam je imunološki sustav u redu i ako nam je tijelo jako i zdravo. Naravno, nije iznenađenje da i tu pomaže češnjak

Na Floridi je provedeno istraživanje u kojem su ljudi jeli velike količine češnjaka i njihove stanice iz krvi djelovale su na stanice tumora 140 do 160 % jače i destruktivnije nego stanice ljudi koji nisu jeli češnjak

Dr. Abdullah, koji je provodio istraživanje na Floridi, tvrdi kako i manje količine imaju pozitivan učinak na imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti. čovjeka te kako on sam od 1973. god. jede po dva češnja na dan i kako od tada nije bio bolestan. S obzirom da je ljudski organizam složeni sustav, ne čudi da je češnjak ubojica bakterija i virusa jer očito ima mogućnost da djeluje na razvijanje otpornosti organizma. Dakle, ako osjetite da vas lovi prehladaInfekcija gornjih dišnih organa. ili gripa, pojedite malo češnjaka.

Zanimljiva je informacija koju autorica knjige "Hrana - čudesni lijek" Jean Carper navodi, naime, da dojenčad čije majke sat vremena prije dojenja pojedu malo češnjaka bolje reagiraju na mlijeko te da im očigledno taj miris, koji je doista intenzivan, odgovara.

Kako stvari stoje, svi mi koji ne volimo češnjak smo u velikom minusu, no da ću se potruditi ubaciti ga više u svoju prehranu, zasigurno hoću, a koliko ću tome uživati, ostaje nepoznanicom.

Naravno, postoje tu stvari koje je važno naglasiti kad je češnjak u pitanju. Neki ljudi jednostavno loše reagiraju na njega i njegove sastojke. Već prije spomenuto istraživanje dr. Bordije bilo je prekinuto za 5 % ljudi jer su bili izloženi negativnim nuspojavama, kao što je pečenje pri mokrenju, krvarenje iz hemeroida, razdražljivost i sl. Češnjak u prevelikim količinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati krvna zrnca. Osobe koje uzimaju anitkoagulante, kao i anemične osobe, moraju kontrolirano uzimati češnjak

Kako češnjak može izazvati alergijsku reakciju u nekih osoba, koja rezultira osipom, temperaturom i glavoboljom, najbolje je da se prije intenzivne uporabe češnjaka u svojoj prehrani (ako ga do sada niste koristili) posavjetujete sa svojim liječnikom.

Zadah koji je neopisivo jak nakon konzumacije češnjaka je nešto oko čega se također vode rasprave kao i o pozitivnim učincima istog. Postoje razni recepti o tome kako neutralizirati zadah od češnjaka: jakom kavom, medom, jogurtom, mlijekom, žvakanjem peršina, klinčića. Koliko je češnjak efikasan i koliko su izražena njegova svojstva ovisi o tome gdje je uzgojen i kakva je kvaliteta tla pa ako imate mogućnosti, uzgojite ga sami. Ako možete, bolje ga koristite svježeg nego kuhanog, jer svježi djeluje na bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti., imunitetSposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti., stanice raka, dok kuhani ne djeluje na navedeno, ali djeluje na kolesterolMasnoća koja, ako je prisutna u krvi u većoj količini, povezana je sa razvojem srčanih bolesti., krv, dišne putove.

Najbolje ga je jesti svježeg, smrvljenog. U kulinarstvu ga možete koristiti kod pripreme variva, salata, jela od povrća, mesa, za juhe, namaze i drugo. Ako ga koristite za kuhana jela, stavite ga neposredno nakon što je hrana pripremljena.

Naučnici su otkrili zašto konzumiranje bijelog luka održava zdravlje srca. Kljuc je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni sumporni zadah, kaze se u studiji tima sa Sveucilišta Alabama. Alicin se razgraduje na manje sastojke koji reagiraju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne žile i omogucava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje pritisak i omogucava da se putem krvi prenosi više kisika do organa, te tako olakšava rad srca. Oprezni trebamo biti samo sa koncentratima bijelog luka koji se prodaju u ljekarnama. Prevelike doze mogle bi da prorijediti krv i uticu na krvarenje.

Za šta se upotrebljava beli luk?

Narodno iskustvo i naučna istraživanja se podudaraju u tvrdnjama da bijeli luk djeluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak.

Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL-loš holesterol, smanjuje slijepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba, smanjuje povećan krvni pritisak. Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk sprečava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena
mushokiDatum: Nedjelja, 08.06.2014, 21:25 | Poruka broj: # 6

Poruka: 75
Status:

beli luk je odličan za skidanje naglog povećanja krvnog pritiska
Simon80Datum: Petak, 12.08.2016, 23:59 | Poruka broj: # 7

Poruka: 53
Status:

interesting! smile
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:59 | Poruka broj: # 8

Poruka: 53
Status:

hvala
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa