Dilber | Datum: Nedjelja, 08.09.2013, 14:08 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1861
Status:
| PERSUN Iako ga mnogi koriste tek kao ukras za hranu i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršin je div među biljkama. Oglasi:
Pogledajte šest razloga zašto i male količine peršina ne samo da poboljšavaju okus hrani već i vrlo pozitivno utiču na vaše zdravlje: Protiv raka Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršin je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate. Antioksidansi Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršina sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A – dva jaka antioksidansa. Protuupalno djelovanje Osim luteolina, i vitamin C iz peršina služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova). Zdrav imunološki sistem Vitamin C i vitamin A pronađeni u peršinu jačaju imunitet na razne načine. Vitamin C je potreban za kolagen, strukturni protein iz vezivnog tkiva. Važni vitamin će pospješiti zacjeljivanje rana i poboljšati zdravlje kostiju i zuba. S druge strane, vitamin A, jača ulazne otvore tj. sluznice očiju, respiratorni, urinarni i crijevni trakt. Osim toga, limfociti ili bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija ovise o vitaminu A. Zdravo srce i krvotok Folati (vitamin B9) iz peršina pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršina u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze. Jake kosti Dvije žlice peršina sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti. Jaki živci Vitamin K iz peršina nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršin koristan za cjelokupni živčani sustav.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Nedjelja, 08.09.2013, 22:04 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 14675
Status:
| Čaj od peršina za detoksikaciju
Čaj od peršina odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želudačnih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. U najvećem broju slučajeva ljudi peršin koriste u prehrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako biti. Poslužite se čajem od peršina, točnije skuhajte korijen ili list peršina i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se ženama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.
Pitate se da li peršin treba staviti u hranu ili u čaj u većim količinama nego li ostalo povrće s obzirom da je znatno sitniji? Ne, jer djeluje jednako jako i dobro. Peršin je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je potrebna radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca. No, peršin sadrži i još dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala.
Ipak, ovdje nije kraj liste dobrobiti peršina i čaja koji se od njega pravi. Čaj od peršina nadaleko je poznat kao osvježivač daha. Ne morate više prije svakog sastanka žvakati žvakaće gume koje i onako nisu dobre, niti se opterećivati time što niste stigli otići do kuće samo da biste oprali zube. Čaj od peršina sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od suvišnih bakterija, pa samim tim i osvježiti dah.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Nedjelja, 08.09.2013, 22:05 | Poruka broj: # 3 |
Poruka: 14675
Status:
| Peršin – više od začina
Peršin je najpopularniji začin u svijetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cijele godine (naravno, najbolji je iz vlastitog vrta!).
Ima delikatesni i osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo.
Toliko smo navikli na perišin, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva.
Grančica peršina je više od ukrasa na vašem tanjuru.
Peršin sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo bitni za naše zdravlje.
Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.
Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K.
Zaštita od raka
Eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.
Myristicin također aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu.
Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršin ima kemo-zaštitni efekt, tj. neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.
Bogati izvor antioksidanata
Flavonidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam.
U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi.
Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.
Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala.
Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd.
Vitamin C također ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u liječenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta.
Redoviti unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha.
Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka crijeva.
Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem tijelu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.
Peršin za zdravlje srca
Peršin je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese, koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi, koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Folna kiselina pomaže pretvoriti homocystein u dobroćudnu molekulu. Homocystein je potencijalno opasna molekula, koja može direktno oštetiti krvne sudove.
Visoki nivo homocysteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi sa aterosklerozom ili bolešću srca.
Zbog toga se ljudima, koji pate od ovih bolesti, preporučuje hrana bogata folnom kiselinom.
Zaštita od reumatoidnog artritisa
Hrana bogata vitaminom C, poput peršina, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa.
U istraživanju rezultati kojeg su bili objavljeni u Annals of the Rheumatic Diseases, sudjelovalo je preko 20000 osoba.
Svi sudionici su bili zdravi i nisu bolovali od artritisa. Jedan dio sudionika slijedio je dijetu, bogatu vitaminom C, dok drugi dio – običnu dijetu.
Istraživanje je trajalo nekoliko godina i potvrdilo je, da kod ljudi, koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom C, rizik od pojave artritisa je bio smanjen tri puta.
Korisni savjeti: • Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja. • Birajte peršin sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene. • Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak. • Ako imate višak peršina, možete ga lako osušiti tako, da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu. • Peršin možete i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost. • Peršin se može koristiti u skoro svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.
|
|
| |