Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Svakodnevna šolja vrućeg čaja umanjuje rizik od glaukoma
bindDatum: Subota, 01.02.2020, 22:58 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Svakodnevno ispijanje barem jedne šolje vrućeg čaja može uticati na umanjenje rizika od nastanka ozbiljnog stanja očiju, glaukoma, tvrdi mala studija objavljena na Internetu u časopisu britanske oftamologije (British Journal of Ophthalmology).

Glaukom stvara pritisak tečnosti unutar očiju (intraokularni pritisak), oštećujući optički nerv. To je jedan od vodećih uzroka slepila širom sveta, pri čemu trenutno ima 57,5 ​​miliona obolelih ljudi, a očekuje se da će do 2020. godine broj obolelih porasti na 65,5 miliona.

Prethodna istraživanja sugerišu da kofein može da promeni intraokularni pritisak, ali ni jedna studija do sada nije uporedila potencijalni uticaj napitaka bez kofeina i sa kofeinom na rizik od glaukoma.

Od ukupno 1678 učesnika istraživanja, kod 84 odraslih učesnika (5%) je otkrivena bolest. Učesnici su prošli kroz kompletno testiranje očiju, ispitani su koliko su često i koju količinu napitaka sa kofeinom i bez kofeina pili tokom prethodnih 12 meseci, uključujući bezalkoholna pića i ledeni čaj.

Podaci istraživanja su pokazali, da u poređenju sa onima koji nisu pili vrući čaj svaki dan, oni koji jesu su imali manji rizik od glaukoma. Uzimanjem u obzir svih potencijalnih faktora od uticaja, kao što su dijabetes i pušenje, utvrđeno je da kod osoba koje piju vrući čaj postoji čak 74% manja verovatnoća da imaju glaukom.

Naučnici ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdila važnost ovih nalaza i da li potrošnja toplog čaja može imati ulogu u prevenciji glaukoma.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa