Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borovnica protiv raka debelog creva
Borovnica protiv raka debelog creva
bindDatum: Subota, 01.02.2020, 22:59 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Sastojak nadjen u borovnicama mogao bi da bude koristan u sprečavanju raka debelog creva, pokazuju rezultati zajedničke studije naučnika Univerziteta Rutgers i američkog Ministarstva poljoprivrede. Sastojak pterostilben je moćan antioksidant od koga bi mogla da se proizvede pilula sa manje Å”tetnih efekata od nekih komercijalnih lekova koji se trenutno koriste za sprečavanje ove bolesti. "Ova studija ističe potrebu da se u dijetu uključi viÅ”e bobičastog voća, posebno borovnica", izjavio je vodja istraživanja Bandaru Redi, doktor medicine i profesor na Odjeljenju za hemijsku biologiju UniverzitetA Rutgers, u Nju Džersiju. "Iako sastojak borovnice neće lečiti rak debelog creva, on predstavlja potencijal nove strategije za sprečavanje ove bolesti na prirodan način", kaže Redi, ekspert za nutricione faktore koji utiču na razvoj raka debelog creva. U eksperimentu na pacovima, uz upotrebu pterosbilena, ustanovljeno je smanjenje razvoja raka od 57 odsto. Uz to se pokazalo da pterostilben smanjuje umnožavanje ćelija debelog creva i blokira gene koji su uključeni u procese upale. Ovo dvoje smatra se faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva, kažu naučnici.
Iako istraživači joÅ” ne znaju tačan uzrok raka debelog creva, ova bolest se povezuje sa visokim unosom zasićenih masnoća i kalorija, posebno u ishrani na Zapadu.
Pterostilben je antioksidant sličan resveratrolu, antioksidantu kojeg ima u groždju i crvenom vinu, ali je obilatiji u borovnicama, kažu istraživači.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borovnica protiv raka debelog creva
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa