Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Osmeh čuva zdravlje
bindDatum: Subota, 01.02.2020, 23:25 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Nemaran odnos prema bolesnom zubu ili upaljenom zubnom mesu može imati ozbiljne posledice po zdravlje celog organizma Taman, preplanuo ten i beli, zdravi zubi, poslednjih godina imidž su mladih ljudi u celom svetu. Ovaj estetski trend uspeo je ono što stomatolozi nisu uspevali decenijama - da mlade generacije redovno dovodi u stomatološke ordinacije. Zubi su zdravstveni karton svakog pojedinca, koji može da ukaže ne samo na stil života i higijenske navike već i na predispoziciju za nastanak određenih bolesti. Zdravlje zuba i usne šupljine utiče na zdravlje celog organizma, pa nemaran odnos prema bolesnom zubu ili upaljenom zubnom mesu može imati i ozbiljne posledice. Stanje zuba utiče na sposobnost žvakanja i pripremanja hrane za proces varenja. Bolesna meka tkiva u usnoj šupljini i zubi zahvaćeni infekcijom, idealno su mesto za razvoj i razmnožavanje stotinu vrsta mokroorganizama. Ti organizmi i njihovi toksini u usnoj šupljini imaju sposobnost da lako i brzo ulaze u krv. Oni ne moraju ozbiljno narušiti zdravlje osoba s dobrim odbrambenim mehanizmom, ali za one kojima je odbrambeni sistem oslabljen, to može biti fatalno. Ulaskom mikroorganizama u krv, žarište infekcije iz usne šupljine širi se na druga mesta u organizmu i uzrokuju oštećenja nekog udaljenog tkiva ili pojavu pritajene sistemske bolesti.
-Najčešća žarišta u usnoj šupljini su infekcije korenskog kanala zuba s upalom okolne kosti i parodontne bolesti. Sumnja se da su ove infekcije uzročnik sistemskih bolesti, poput reumatoidnog artritisa, bolesti srčanog zaliska, moždanog infarkta, kao i različitih probavnih, očnih, kožnih i bubrežnih bolesti. Pojedini autori navode da su ovakve infekciuje povezane s pobačajem i preranim rođenjem deteta.
Najbolje je bolest u usnoj šupljini sprečiti, ali ako je ona već tu, tada je treba lečiti. Izleči li se na vreme, onemogućava se širenje bakterija iz usne šupljine u druge delove tela. Redovnim odlaskom kod stomatologa svaka promena na zubima i zubnom mesu će se otkriti na vreme. Otok, crvenilo i krvarenje oko zuba takođe traži brižljiv i stručan tretman, jer se u “kesicama” oko zuba bakterije najlakše zadržavaju.
- zube valja prati iza svakog obroka,
-četkajte ih barem tri minuta i to od korena zuba prema njegovom vrhu, ali i desni i jezik,
-koristite antibakterijske paste za zube kao i vodice za ispiranje,
-četkice valja menjati svaki mesec do dva,
- koristite i konac kako biste odstranili hranu zaostalu između zuba.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa