Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Lavlji rep
bindDatum: Srijeda, 06.11.2013, 13:21 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:

Lavlji rep
Latinski naziv: Leonotis leonurus
Drugi nazivi: lavlje uho, divlja trava

Lavlji rep je biljka iz porodice Lamiaceae (mente) i autohtona je u Južnoj Africi gdje raste kao širokolisni zimzeleni grm.
Poznat je zbog svog ljekovitog i psiho-aktivnog djelovanja, a glavni psiho-aktivni spoj je leonurin.

Postoje varijante s žutim i s bijelim cvijetom. Sadi se i kao ukrasna biljka.



Zabilježena je upotreba lavljeg repa među sjevernoameričkim Indijancima kod nesvjestice, histerije i želučanih tegoba.
Irokezi su čaj od lavljeg repa koristili za bolju probavu i kao nervni tonik.
Mikmaci su ga koristili kod porađanja.
Šinekoki i Mohegani su upotrebljavali lavlji rep kod ženskih poremećaja i bolesti.

U Afričkoj medicini tradicionalno se koristi kod prehlade, glavobolje, kožnih bolesti, grčeva mišića i astme. Također se koristio kod hepatitisa, gripe, zmijskog ugriza, zatvora i visokog krvnog tlaka.
Afričko pleme Khoikhoi su koristili čajnu infuziju lavljeg repa kod kožnih bolesti i gube.
Zulu pleme su upotrebljavali korijen kod ugriza zmija, kašlja i prehlade.

Lišće se puši kod epilepsije i parcijalne paralize.
Poznato je da su se lišće i cvijeće lavljeg repa upotrebljavali kao čaj na dnevnoj bazi kod starije populacije za probleme zadržavanja vodom, pretilosti i hemoroida.

Kod nekih afričkih plemena se koristio čaj od biljke za postizanje hipnotičkih stanja i za otklanjanje anksioznosti i depresije. Smatra se da upotreba lavljeg repa pomaže osobi da nadiđe emocionalne traume.

Lišće se koristi izvana da se smanji neugodan osjećaj zbog ugriza insekata i da se ubrza zacjeljivanje. Lišće i korijenje se koristi kao tretman za kožne bolesti, a biljka se smatra korisnom i kod ugriza zmija, paukova i škorpiona.
Upotrebljava se i kod raznih menstrualnih tegoba. Ima mogućnost regulacije menstruacije kao i predmenstrualnog sindroma.

Lišće i cvijeće pokazuje sinergičan učinak kada se koristi s drugim sredstvima, pojačavajući njihovo djelovanje. Tako se, npr. kod pravljenja čaja od kamilice i pasiflore za nesanicu može dodati cvijeće i lišće lavljeg repa koji tako pojačava soforičan, odnosno uspavljujući učinak čaja.

Lavlji rep se koristi i kod raznih tegoba s disanjem. Djeluje kao ekspektorans te pomaže kod kašlja, nahlade i bronhitisa.
U Tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi kod detoksifikacije tijela zbog svog purgativnog učinka i protiv parazita.

Smatra se da cvijeće ima sedativna i psihoaktivna svojstva te da izaziva blagu euforiju, a za tu namjenu se koristi u obliku čaja.

Priprema
Jednu jušnu žlicu suhog cvijeća dodati u pola litre vode kipuće vode, kuhati kratko i ostaviti da se ohladi preko noći. Piti po pola šalice 2-3 puta na dan.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa