bind | Datum: Srijeda, 06.11.2013, 13:24 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
| Čuvarkuća je biljka slična aloji. I kod jedne i kod druge biljke upotrebljava se presni sveže ceđen sok i koristi se protiv raznih bolesti. U narodu je čuvarkuća poznata kao lek protiv uvobolje. Sveže ceđen sok pomaže pri lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, izuzetno jača otpornost organizma, leči trajno glavobolje, astmu, kostobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak, a grip i anginu otklanja za samo 2-3 dana.
Čuvarkuća je zeljasta biljka, čiji su listovi sočni i debeli, puni tečnosti koja je gorkog i oporog ukusa. Raste po kamenjarima, ali se moze naći i po krovovima seoskih kuća. Cveta u leto i može se brati tokom cele godine. Lekovitost ove biljke dolazi od sadržaja jabučne i mravlje kiseline.
Od nje možete napraviti lek protiv opakih bolesti ili kao preventivu:
- uzeti 500 g čistog lista čuvarkuće i samleti ga, zatim ga preliti sa 1/2 l čistog 96% alkohola. Kada ostaci lisća pobele u alkoholu, dodati 250 g kafe od cikorije, 400 g meda u saću, 50 g propolisa i 0,7 l dobrog crnog vina. Sve dobro izmešati, sipati u tamnu flašu i hermetički zatvoriti. Ostaviti na tamno i hladno mesto da fermentiše (najmanje 15 dana), zatim procediti.
Uzima se prvih 5 dana 3 puta dnevno po 1 kafena kašika pre jela, a posle toga na jedan sat pre jela po jedna supena kašika 55 dana. Kod prehlade i kašlja:
u 1/2 l proključale vode staviti jednu supenu kašiku žalfije i ljuspe od 2-3 crna luka. Pustiti da ključa 3 minuta na tihoj vatri. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Dobro procediti i dodati 100 g žutog šećera ili 4 kašike meda. Promešati, pa dodati 2-3 iseckana crna luka. Ponovo poklopiti i ostaviti da stoji 12-18 sati na sobnoj temperaturi. Zatim procediti i sipati u tamnu flašu. Čuvati u frižideru.
Uzima se 3 puta dnevno, pre jela, po jedna supena kašika (i deca i odrasli).
4 očišćena crna luka veličine jajeta i 1 limun sa korom samleti ili izmiksirati, dodati 6 kašika livadskog meda i 2 kašike polena i dobro izmešati. Staviti u tamnu teglu i čuvati u frižideru. Uzimati 3 puta dnevno po jednu supenu kašiku, pre jela (i deca i odrasli).
3 jabuke srednje veličine, jedan limun sa korom samleti, dodati 6 kašika meda i cimeta po ukusu. Izmešati, staviti u tamnu teglu i čuvati u frižideru. Uzimati 2-3 puta dnevno po jednu supenu kašiku (i deca i odrasli).
|
|
| |
sumarski | Datum: Četvrtak, 21.11.2013, 03:08 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 43
Status:
| ja ga imam doma...kapao sam si usi...navodno je dobar i za ugrize neke
|
|
| |
brko31 | Datum: Nedjelja, 15.12.2013, 16:28 | Poruka broj: # 3 |
Poruka: 12
Status:
| Super
|
|
| |
Ivica | Datum: Nedjelja, 15.12.2013, 19:15 | Poruka broj: # 4 |
Poruka: 124
Status:
|
|
|
| |