A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Paštrnak - za srce i dijetu
bindDatum: Srijeda, 05.02.2020, 00:43 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Dobar je diuretik, pa reguli┼íe i krvni pritisak, ali i ubrzava borbu protiv celulitisa .Pa┼ítrnak po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima ide u red najvrednijih povrtnih kultura, a u nas je u mnogim krajevima gotovo nepoznat. I gde je poznat - koristi se samo uglavnom samo za dodavanje slasti supi. Energetska vrednost 100 grama jestivog dela pa┼ítrnaka odgovara otprilike energetskoj vrednosti decilitra mleka (315 kJ ili 75 kcal). Pa┼ítrnak sadr┼żi najvi┼íe ugljenih hidrata (14,5 odsto), belan─Źevina (oko 1,3), a masti oko 0,4 procenta, ┼íto je sve skupa u granicama ostalog korenastog povr─ça. Od ostalog korenastog povr─ça izdvaja ga visok sadr┼żaj mineralnih sastojaka (800 do 1200 mg%). Gotovo polovina toga otpada na kalijum (450-700 mg%) ┼íto je od posebnog fiziolo┼íkog zna─Źaja. Kalcijuma i fosfora ima podjednako (48-50 mg%). Pored toga, bogat je magnezijumom i sumporom, a nisu bezna─Źajni ni gvo┼ż─Ĺe i bakar. Natrijuma ima relativno malo, ┼íto ga svrstava u red vrednih dijetalnih namirnica.
Vitaminski sastav pa┼ítrnaka sli─Źan je vitaminskom sastavu ostalog korenastog povr─ça. Najvi┼íe ima vitamina C (od 17, a u nekim slu─Źajevima i do 32 mg%) i beta-karotina. Nema─Źke doma─çice istuku seme pa┼ítrnaka, koje je vrlo aromati─Źno, u avanu, spremaju ga tako zdrobljenog u teglu i upotrebljavaju kao koristan i zdrav za─Źin za pripremanje zelene salate, salate od krastavaca ili paradajza, za jela od bundeve, kiselog kupusa...
Alkaloid tzv. pastinacin, kojeg ima u svim delovima biljke, koristi za suzbijanje stenokardije, u neurozama koje se manifestuju stezanjem krvnih sudova, gr─Źevima u crevima i sli─Źno. Koren i seme pa┼ítrnaka izvrstan su diuretik, podsti─Źu izlu─Źivanje mokra─çe, isterivanje gasova iz ┼żeluca i creva, reguli┼íu krvni pritisak a koristi se i za ja─Źanje apetita. Ako se gusta supa od pa┼ítrnaka i praziluka jede du┼że vreme, njeno diureti─Źno delovanje znatno ─çe uticati na smanjenje telesne te┼żine i ubrzati borbu protiv celulitisa.

Poruku uredio bind - ─îetvrtak, 06.02.2020, 14:02
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa