Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Drvo inteligencije (Celastrus paniculatus)
bindDatum: Srijeda, 06.11.2013, 13:26 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:

Malkangani
Latinski naziv: Celastrus paniculatus.
Sanskrtski naziv: Jyotishmati.
Ostali nazivi: drvo inteligencije.

Malkangani je listopadna grmolika penjačica koja je cijenjena u Indiji zbog svojih sjemenki koje rastu u mahunama. Tradicionalno se koristi u Ayurvedi i Unani medicini.

Već tisućama godina ayurvedski liječnici koriste sjeme Malkangani zbog njihovog ljekovitog djelovanja.
Koristi se za razne bolesti, ali je najčešće primjenjivana kao nervni tonik, stimulans apetita i emetik.

Prema grčko-arapskoj Yunani medicini sjeme se koristilo kod fizičke slabosti, psihičke konfuzije, za ublažavanje simptoma astme, za smanjenje glavobolje te kod boli u zglobovima i artritisa.



Klasifikacija:
tonik za mozak, analgetik, stimulans, afrodizijak, dijaforetik, emetik, emenagog, tonik, emetik, febrifug, sedativ, antioksidant.

Neke od primjena malkangani:
bolovi u tijelu,
stimulans mozga,
mucanje,
mokrenje u krevet,
loša probava,
živčani slom,
slabi živci,
upala,
kašalj i astma,
bol pri mokrenju (dizurija),
afrodizijak,
menstrualni poremećaji,
kožne bolesti,
povišena temperatura,
paraliza,
seksualna slabost,
tjeskoba,
beri-beri,
bolovi u leđima,
poboljšava rad srca,
edem,
menoragija,
dismenoreja,
nesanica,
amnezija,
antidot opijumu,
giht,
guba.

Tradicionalni liječnici is Chhattisgarha u indijskoj regiji Bastar preporučuju svojim pacijentima da ako pate od gubitka pamćenja, dodaju jednu sjemenku dnevno svojoj prehrani, i postepeno povećavaju dozu do 100 sjemenki po danu.
Smatra se da je upravo utjecaj na poboljšanje umnih sposobnosti, prisjećanja i pamćenja razlog zašto je Malkangani izbor za one koji se žele prisjetiti snova i postići lucidno sanjanje.

Način upotrebe
Moderna istraživanja su pokazala da sjeme može biti učinkovito kada se konzumira s malo ili nimalo pripreme. U tome slučaju, dovoljno je sažvakati 10-12 sjemenki odjednom ili staviti čajnu žlicu sjemenki u vruću vodu na tri sata, zasladiti i popiti.

To poboljšava probavupoboljšava inteligencijupoboljšava pamćenje.ublažava zatvorpomaže u brzom zacjeljivanju ranakorisni u herpeskorisna u anemije i bolesti jetre.

Doza: oko 0.25-2 grama sjemenki dnevno.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa