Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Žitarice - eliksir zdravlja
bindDatum: Srijeda, 05.02.2020, 00:47 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


U ishrani valja uzimati mnogo svežeg voća i povrća, do 100 grama mesa na dan, prvenstveno peradi i ribe, i male količine ulja dobrog kvaliteta O pravilnoj ishrani danas se mnogo govori, ali se najčešće ne zna tačno šta se pod ovim podrazumeva, jer se u svakodnevnom govoru često govori i o zdravoj ishrani. Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, pravilna ishrana se zasniva na unošenju velike količine svežeg povrća i voća, cerealija, ili žitarica, male količine mesa od peradi ili kvalitetne ribe i sasvim male količine ulja dobrog kvaliteta. Zdravstveno bezbedna hrana znači i da ona nije kontaminirana ni mikrobiološki, ni hemijski ni radiološki, jer ima mišljenja da i ovako zagađena hrana može biti uzrok pojavljivanja malignih bolesti. Sva hrana koja se uvozi, posebno iz predela gde je velika vlaga i visoke temperature, mora biti pregledana na postojanje mikotoksina. I prilikom čuvanja, naročito zrnaste hrane, treba izbegavati prostorije s visokom vlažnošću i temperaturom.
Obaveza proizvođača je da na svakom pakovanju hrane istaknu nutritivne činjenice, dakle ne samo šta je hrana po sastavu i koliko konzervanasa sadrži, već i šta u 100 grama jestivog dela ima od hranljivih i zaštitnih materija, koliko energije i dozvoljenih dijetnih vlakana sadrži

Kada se govori o svežem voću i povrću, podrazumeva se da se radi o onom koje sadrži mineralne materije, vitamine i dosta vode, što znači da im je energetska vrednost mala. Hrana od žitarica treba da bude od celog zrna. Crna brašna su bitna za prevenciju mnogih bolesti, pa i malignih, jer u njima ima mineralnih, hranljivih i materija koje imaju osobine da poboljšavaju zdravlje, kao što su selen, cink, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Sadrže i dijetna vlakna, kao i materiju lignan, koje zauzimaju značajno mesto u prevenciji malignih i kardiovaskularnih bolesti.
Dnevno ne bi trebalo da unosimo više od 80 do 100 grama mesa, a trebalo bi da zaboravimo na crvena mesa Kada se govori o uljima, moraju biti dobrog kvaliteta, biljnog porekla, u tečnom stanju, dobijena hladnim ceđenjem. Neke masne kiseline koje se nalaze u uljima su od Svetske zdravstvene organizacije ustanovljene kao faktor rizika za pojedine lokalizacije malignih bolesti, pa se zato savetuje da, osim o kvalitetu ulja, povedemo računa i o njegovoj količini u ishrani.
Način pripreme hrane takođe je važan za očuvanje zdravlja. Preporučuje se barenje, a voće i povrće bi trebalo da uzimamo presno.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa