A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 85 grama poto─Źarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste
85 grama poto─Źarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste
bindDatum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:42 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Svakodnevno konzumiranje listova poto─Źarke ili dragu┼íca (Nasturtium officinale), trajne vodene biljke koja raste na izvorima, ─Źistim potocima, rekama i u jarcima s ─Źistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju nau─Źnici sa Sveu─Źili┼íta Ulster. Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao lekovito sredstvo ┼íto su ga propisivali jo┼í staroegipatski lekari te kao hrana, smanjuje o┼íte─çenje DNA belih krvnih ─çelija - ┼íto se smatra "okida─Źem" za razvoj bilo koje vrste raka. Poto─Źarka u krvi podi┼że nivo korisnih spojeva i smanjuje nivo onih ┼ítetnih. Studiju su sproveli nau─Źnici sa Sveucili┼íta Ulster, a rezultate istra┼żivanja objavili su u strucnom casopisu American Journal of Clinical Nutrition. Rezultate istra┼żivanja u tome ─Źasopisu pre objavljivanja uvek proveri jo┼í jedna grupa naucnika Profesor Ian Rowland sa Sveu─Źili┼íta Ulster koji je s kolegama sproveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, medu kojima je bilo i 30 pu┼ía─Źa, tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama sve┼żih listova poto─Źarke tokom osam nedelja povezano s manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem delu ljudskog organizma.
Nivo antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina pove─çala se, a nivo potencijalno ┼ítetnih triglicerida u krvi smanjila za prosecno 10 posto. Rezultati su bili bolji medu pu┼ía─Źima kod kojih je nivo antioksidanata u krvi na pocetku studije bio znatno ni┼żi nego kod ostatka dobrovoljaca.
Nau─Źnici su preporu─Źili konzumiranje sve┼żih listova potocarke - kao salatu ili konzumiranje sve┼że iscedjenog soka te biljke.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 85 grama poto─Źarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa