Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ječam smanjuje holesterol
bindDatum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:43 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Iako je ječam jedna od najstarijih žitarica, u nas ga nepravedno bije glas sirotinjske hrane, poÅ”to je, kao hlebna žitarica, loÅ”ijeg kvaliteta od pÅ”enice, te su oni koji su bili prinuđeni da jedu takozvanu ječmenicu smatrani siromaÅ”nima. Uzrok tom loÅ”ijem kvalitetu leži u činjenici da je ječam zrnasta biljka čije je zrno potpuno sraslo s plevom. Međutim, posebnim postupkom u mlinovima pleva se ljuÅ”ti, a zrno zaokružuje pa se dobija takozvana gerÅ”la, koja se priprema kao pirinač. Savremena nauka te predrasude, međutim, opovrgava. Ječam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, s vrlo Å”irokim mogućnostima upotrebe u prehrani stanovniÅ”tva, a posebno se odlikuje svojim lekovitim svojstvima. Kao kulturna biljka uzgajan je joÅ” u kameno doba, pet do Å”est hiljada godina pre nove ere. Materijalni tragovi kulture ječma pronađeni su u porečjima Eufrata i Tigra, u dolini Nila i u sojenicama Å”vajcarskih jezera. Stari Grci su ga smatrali darom Demetre, "majke žita", pa su boginji posvećivali žrtvene kolače od ječmenog braÅ”na. Zanimljivo je da je u svakodnevici indogermanskih naroda zrno ječma simbolično upotrebljavano kao najmanja mera za težinu (teg) i za dužinu (zrno ječma ima duguljast oblik). To dokazuje da su pojedini narodi preuzimali kulturu ječma jedni od drugih i da je on u to drevno doba bio vrlo rasprostranjen.
Ječam je žitarica koja po svom biohemijskom sastavu, a posebno po svojim lekovitim svojstvima, ima puno pravo da živi u ā€œmiroljubivoj koegzistencijiā€ s ostalim žitaricama, a u nekim vidovima čak ima i neke prednosti. Holandski istraživači su ustanovili da ječam sadrži i do 35 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi, Å”to nije slučaj ni s jednom žitaricom. Zbog toga bi se "prezrena" gerÅ”la trebalo čeŔće da se nađe na jelovnicima "bogatijih" slojeva bez predrasuda o sirotinjskoj hrani. Hranljive vrednosti ječma su, inače, slične ostalim vrstama žitarica: 11 odsto belančevina, 1,8 procenat masti i ukupno 73,4 odsto ugljenih hidrata (celo zrno). U oljuÅ”tenom zrnu (gerÅ”li) te se vrednosti neÅ”to menjaju ā€“ postotak belančevina i masti se smanjuje, ali se povećava postotak ugljenih hidrata. Ječam je bogat i mineralima: kalijumom, fosforom i magnezijumom, te kalcijumom, natrijumom, sumporom, gvožđem, manganom, bakrom, cinkom, kobaltom, fluorom i jodom. I vitaminski sastav ječma sličan je vitaminskom sastavu većine žitarica. Sadrži gotovo sve vitamine, posebno vitamina B.
Lekovita svojstva ječma takođe su brojna, jer rezultiraju iz delovanja njegovih glavnih sastojaka, kao Å”to su skrob, azotne materije, biljna mast s obiljem nezasićenih masnih kiselina, Å”ećer, enzimi i slično. Ječmena sluz koja nastaje prilikom kuvanja oljuÅ”tenog zrna vredna je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca, a u spoljnoj primeni upotrebljava se kao topli oblog za sazrevanje čireva i ublažavanje oteklina. Supe od ječmene kaÅ”e s dodatkom zeleni i začina izvrsno su dijetalno jelo za osobe koje naginju debljanju.
Celo zrno ječma, prženo i samleveno u kafenom mlinu, s dodatkom cikorije, može izvrsno zameniti pravu kafu. Ječmena kafa pomeŔana s mlekom (bela kafa) izvrstan je i hranljiv napitak za decu i starije ljude, bez Ŕtetnog kofeina.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa