bind | Datum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:43 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
| Iako je jeÄam jedna od najstarijih žitarica, u nas ga nepravedno bije glas sirotinjske hrane, poÅ”to je, kao hlebna žitarica, loÅ”ijeg kvaliteta od pÅ”enice, te su oni koji su bili prinuÄeni da jedu takozvanu jeÄmenicu smatrani siromaÅ”nima. Uzrok tom loÅ”ijem kvalitetu leži u Äinjenici da je jeÄam zrnasta biljka Äije je zrno potpuno sraslo s plevom. MeÄutim, posebnim postupkom u mlinovima pleva se ljuÅ”ti, a zrno zaokružuje pa se dobija takozvana gerÅ”la, koja se priprema kao pirinaÄ. Savremena nauka te predrasude, meÄutim, opovrgava. JeÄam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, s vrlo Å”irokim moguÄnostima upotrebe u prehrani stanovniÅ”tva, a posebno se odlikuje svojim lekovitim svojstvima. Kao kulturna biljka uzgajan je joÅ” u kameno doba, pet do Å”est hiljada godina pre nove ere. Materijalni tragovi kulture jeÄma pronaÄeni su u poreÄjima Eufrata i Tigra, u dolini Nila i u sojenicama Å”vajcarskih jezera. Stari Grci su ga smatrali darom Demetre, "majke žita", pa su boginji posveÄivali žrtvene kolaÄe od jeÄmenog braÅ”na. Zanimljivo je da je u svakodnevici indogermanskih naroda zrno jeÄma simboliÄno upotrebljavano kao najmanja mera za težinu (teg) i za dužinu (zrno jeÄma ima duguljast oblik). To dokazuje da su pojedini narodi preuzimali kulturu jeÄma jedni od drugih i da je on u to drevno doba bio vrlo rasprostranjen. JeÄam je žitarica koja po svom biohemijskom sastavu, a posebno po svojim lekovitim svojstvima, ima puno pravo da živi u āmiroljubivoj koegzistencijiā s ostalim žitaricama, a u nekim vidovima Äak ima i neke prednosti. Holandski istraživaÄi su ustanovili da jeÄam sadrži i do 35 odsto nezasiÄenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi, Å”to nije sluÄaj ni s jednom žitaricom. Zbog toga bi se "prezrena" gerÅ”la trebalo ÄeÅ”Äe da se naÄe na jelovnicima "bogatijih" slojeva bez predrasuda o sirotinjskoj hrani. Hranljive vrednosti jeÄma su, inaÄe, sliÄne ostalim vrstama žitarica: 11 odsto belanÄevina, 1,8 procenat masti i ukupno 73,4 odsto ugljenih hidrata (celo zrno). U oljuÅ”tenom zrnu (gerÅ”li) te se vrednosti neÅ”to menjaju ā postotak belanÄevina i masti se smanjuje, ali se poveÄava postotak ugljenih hidrata. JeÄam je bogat i mineralima: kalijumom, fosforom i magnezijumom, te kalcijumom, natrijumom, sumporom, gvožÄem, manganom, bakrom, cinkom, kobaltom, fluorom i jodom. I vitaminski sastav jeÄma sliÄan je vitaminskom sastavu veÄine žitarica. Sadrži gotovo sve vitamine, posebno vitamina B. Lekovita svojstva jeÄma takoÄe su brojna, jer rezultiraju iz delovanja njegovih glavnih sastojaka, kao Å”to su skrob, azotne materije, biljna mast s obiljem nezasiÄenih masnih kiselina, Å”eÄer, enzimi i sliÄno. JeÄmena sluz koja nastaje prilikom kuvanja oljuÅ”tenog zrna vredna je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca, a u spoljnoj primeni upotrebljava se kao topli oblog za sazrevanje Äireva i ublažavanje oteklina. Supe od jeÄmene kaÅ”e s dodatkom zeleni i zaÄina izvrsno su dijetalno jelo za osobe koje naginju debljanju. Celo zrno jeÄma, prženo i samleveno u kafenom mlinu, s dodatkom cikorije, može izvrsno zameniti pravu kafu. JeÄmena kafa pomeÅ”ana s mlekom (bela kafa) izvrstan je i hranljiv napitak za decu i starije ljude, bez Å”tetnog kofeina.
|
|
| |