Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Lečenje urinarnih infekcija
bindDatum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:54 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako izlečive bolesti, ali ne treba da ih shvatite olako, jer neadekvatnim lečenjem mogu da dovedu do brojnih komplikacija. Neretko mogu da budu i upozorenje na postojanje neke druge teže bolesti. Kod zanemarenih slučajeva lečenje je često dugotrajno, naporno i skupo. Zato je bolje da pomoću navedenih preporuka pokušate da izbegnete pojavu ove česte i neprijatne bolesti. Najčešci uzročnici akutnih cistitisa su bakterije. Zato se u terapiji koriste antibiotici i uroantiseptici. Izbor terapije treba da zavisi od nalaza antibiograma, a njeno trajanje je obično od jednog do sedam dana. Svakako u dogovoru s lekarom koji u slučaju dugotrajnih i ponavljanih cistitisa može da preporuči i višenedeljnu, pa i višemesečnu antimikrobnu terapiju. Simptomi mogu da se smire već nakon dan-dva od početka terapije, ali mikroorganizmi su još uvek prisutni u mokraći i umnožiće se ako se potpuno ne iskorene. Zato uvek treba uzeti sve antibiotike, odnosno dozu koju je prepisao lekar. Kako da sprečite pojavu cistitisa: Pijte otprilike 1,5-2 litra vode dnevno, povećani unos tečnosti podstiče često mokrenje kojim se iz bešike ispiraju bakterije.
Ne ignorišite potrebu za mokrenjem jer mokrenje ispira bakterije iz mokraćne cevi (uretre), sprečavajuci ih da dodu do bešike.
Tuširanje je zdravije od ležanja u kadi. Ipak, ako se kupate u kadi, ne sedite u vodi duže od 30 minuta. Ne koristite penušave i uljne kupke i jake sapune koji mogu da nadraže uretru i genitalije i da ih učine plodnim tlom za razvoj bakterija. Donje rublje perite blagim deterdžentima.
Izbegavajte rafinisanu hranu, zasladjene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol u ishrani.
Ženama u postmenopauzi s cestim upalama urinarnog trakta može da pomogne redovna upotreba estradiol vaginalne kreme.
U novije vreme vrlo je popularno korišćenje preparata od brusnice (list i plod). Sok od brusnice i borovnice sprecava prianjanje bakterija uza zid bešike. Zato se preporučuju dve-tri čaše soka tokom dana. Da bi delovao, pijte ga svaki dan tokom osam nedelja.
Od lekovitog bilja za lečenje uroinfekcija najdužu i najčešcu primenu ima uvin caj. Preporučena dnevna doza je od 10 do 12 grama. Uva, za razliku od biljaka s dijuretskim delovanjem, koje potpomažu radu bubrega poput lista koprive, nije namenjena uzimanju dužem od sedam do 14 dana.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa