Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Opraštanje je zdravo
bindDatum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:55 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Naučite li oprostiti sebi i drugima, poboljšaćete duševno i fizičko zdravlje, objavio je tim psihologa s Harvarda. Frustracije koje nosi ljutnja uzrokuju stres, povišen pritisak i doprinose nastanku mnogih bolesti, uključujuci rak i srčani i moždani udar. Opraštanje ima blagotvorno dejstvo na psihičko zdravlje jer dugoročno uklanja osećaj straha, teskobe i ogorčenosti. Time se ujedno otvara put za uspeh na svim životnim područjima. Oprostiti sebi na pogreškama može biti mnogo teže nego oprostiti drugima, ali je preko potrebno za uspostavljanje životne ravnoteže. Da biste razbili začarani krug gorččine i ljutnje na samog sebe, potrebno je shvatiti da se dogadaji iz prošlosti ne mogu menjati. Umesto samosažaljenja treba krenuti dalje, ali pritom biti svestan onog što smo naučili i pokušati ne ponavljati iste greške. Koliko ih je god teško prihvatiti, greške su jedan od nacina kojim stičemo potrebno životno iskustvo.
Destruktivnim emocijama privlačimo negativne situacije
Neprestanim okrivljavanjem drugih za nanesene nepravde nemoguće se odmaknuti od prošlosti i krenuti dalje. “Uzgajanjem” mržnje i ogorčenosti gubi se mnogo energije, što može dovesti do stresa, depresije ili opsesivnog ponašanja. Odnosi u porodici i na poslu pate, a upoznavanje s drugima je problematično jer im ne možemo dati svoj maksimum. Negativnim emocijama većinom privlačimo frustrirane osobe, a odnosi ispunjeni destruktivnim osećajima ne mogu opstati.
Počnite sitnim oproštanjima
Počnite opraštanjem nepristojnim učesnicima u prometu, sporim službenicima u bankama i osobama koje se guraju u tramvaju. Opraštanjem sitnih nepravdi lakše ćete se nositi s težim situacijama i lakše podneti svakodnevicu.
Izbacite "trebao je" i "trebao bi"
Rečenice poput “Nije se trebao tako ponašati prema meni” ili “Trebao mi je to napraviti” su loše jer podstiču ljutnju. Oslobodite se iracionalnih očekivanja i mišljenja kako nešto zaslužujete ili ne zaslužujete jer često nemaju temelja.
Otpustite negativne misli
Izdvajanjem trenutaka za opuštanje i otpuštanjem negativnih misli ubrzaće se proces opraštanja i uspostaviti psihička ravnoteža. Priuštite sebi mirisnu kupku, slušajte muziku koju volite ili meditirajte što češce.
Pismom se oprostite od ljutnje
Napišite pismo onome ko vas je povredio, ali nemojte ga poslati.
Izrazite iskrene osećaje tuge, ljutnje i gorčine objašnjavajuci na koji vas je način osoba povredila svojim postupcima. Objasnite joj da opraštate i zakopajte pismo negde u basti.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa