Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Slatka paprat - Polypodium vulgare
Slatka paprat - Polypodium vulgare
bindDatum: Ponedjeljak, 26.10.2020, 23:59 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Slatka paprat (Polypodium vulgare) nije samo beskorisni korov kako većina misli, već lekovita biljka koja je u tradicionalnoj medicini odavno potvrdila delotvornost. Posebno je cenjena kod stanovnika Alpa. Lekoviti su koren i izdanak se sakupljaju u proleće i ranu jesen, a cela biljka tokom cvetanja od juna do septembra. Stabljike na kojima je paprat se suše u hladovini, na promaji da bi biljka ostala zelena. Od lekovitih sastojaka ima eteričnih ulja, glicirhin, masne materije, tanin, skrob, smolu, šećer, velike količine sluzi i saponine koji joj daju slatki ukus. Listovi su kožasti i perasti, sa duboko urezanim režnjevima koji se prema vrhu skraćuju. Slatka paprat je veoma je rasprostranjena. Raste u gotovo svim šumama Evrope grupisana na vlažnim i senovitim mestima gde je kvalitetna zemlja, ali i na mahovinom obraslim brdovitim mestima, polutrulim panjevima i kamenitim obroncima.

Koren je čvornovat, debeo, mesnat, u početku slatkastog ukusa, dok kasnije postaje opor i gorak. Raste na površini zemlje kao puzavica, u dužinu do metar. Sakupljen zajedno sa izdankom, prvo se očisti, a zatim suši na umerenoj temperaturi. Da bi u lečenju ispoljila puno dejstvo, biljka bi trebalo da bude stara najmanje četiri godine. Da bi se sačuvala na duži rok, usitnjena se pakuje u tamne staklene tegle i dobro zatvori.

Slatka paprat se u vidu čaja koristi za lečenje prehlade, kašlja, promuklosti, alergija, duševnih bolesti. Pospešuje apetit, kao i izlučivanje žuči i urina. Poklonici narodne medicine je preporučuju i za lečenje pluća, početnog oblika tuberkuloze, otečene slezene, tegoba u žučnoj kesi, bolesti jetre, želuca i bubrega. Melem je za rane i ispucalu kožu.

Veoma je uvažavaju i kao lek protiv reume, za šta se najčešće preporučuje kupka. Trudnicama se čaj od slatke paprati ne preporučuje jer može da izazove pobačaj.

NARODNI RECEPTI

Alergije - Čaj pomaže kod svih vrste alergija, tvrde travari. Sprema se tako što kašiku iseckane slatke paprati prokuvate u 200 ml vode, ostavite da se malo prohladi, procedite i po želji zasladite medom. Da bi došlo do poboljšanja, pije se najmanje dve nedelje tri puta dnevno.

Univerzalni tonik - Ne kuva se, već se puna kašika usitnjenog korena potopi u 500 ml vode i ostavi da odstoji osam časova. Potom se procedi i tečnost ostavi, a proceđeni ostatak opet popari sa vrelom vodom. Ostavi da odstoji jedan sat, ponovo procedi i pomeša sa tečnošću iz prvog ceđenja. Ova čajna mešavina se pije polako tokom dana, u malim gutljajima.

KUPKA ZA REUMU
Dve šake svežih listova paprati se potope u kadu sa vodom, pa lezite ako reumu imate u celom telu. Nakon boravka u kupki od 20-ak minuta, potrebno je mirovanje u krevetu. Pre nego što legnete, na čaršav stavite suve listove paprati koji i tako pomažu kod reume i bolova u kičmi. Da bi biljka delovala efikasno, mora češće da se menja. Ukoliko imate reumatske probleme na rukama i nogama, kupku možete da napravite u manjoj kadici i potopite određeni deo tela.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Slatka paprat - Polypodium vulgare
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa