Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Šljiva je najjači antioksidans
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Iako se šljive masovno koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu sveže jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem. Izuzetno pogoduju zdravlju creva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam. Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži. Reč je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje. Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crevo u nepromenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola. Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta nedeljno, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

PROTIV ZATVORA
Kasiku čaja od sene potopite u tri decilitra vode i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite čaj da se ohladi. Procedite ga i u gotov čaj čaj razmutite dve kašike marmelade od šljiva.

Napitak protiv zatvora pijte samo u večernjim satima.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa