Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Vilino sito - Carlina acaulis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Trajna zeljasta biljka bez stabljike, vilino sito (Carlina acaulis), prepoznaje se po ogromnim, bodljikavim, lisnatim rozetama i glavičastim cvastima poleglim po zemlji. Cvetovi su veliki, zvezdasti i sjajno beli, izranjaju iz trave, pa je zovu i biljka sunca. Pretpostavlja se da je latinski naziv dobila po Karlu Velikom, koji je svoju vojsku lečio njenim mesnatim korenom. U našem narodu je poznata i kao kravljak, pupava trava, veliko sito, beli trn, krmski koren. Prema verovanju, štiti od zla i unosi Božji blagoslov u kuću. Ukoliko se nosi kao talisman donosi blagodet, zdravlje, smirenje, izobilje, uspeh i sreću. Cveta od juna do septembra na travnatim i žbunastim, toplim, sušnim padinama brda, ali i na kamenitim i peskovitim mestima u srednjoj i južnoj Evropi. Posebno je lekovit veliki, debeo i mesnat koren, koji može da naraste i metar. Prijatno miriše, a ukus mu je oštar i aromatičan, kada se raseče pušta mlečni sok. U lekovite svrhe se vadi u rano proleće ili u kasnu jesen, odmah očisti i suši u hladu ili u sušari. Čuva se na suvom mestu jer je sklon plesni. Od delotvornih sastojaka, koren ima čak 80 odsto eteričnog ulja karlina-oksida, a u većim količinama i inuline, tanine, polisaharide, smolu.

Čaj od korena vilinog sita je odličan diuretik, povoljno utiče na rad bubrega i bešike, bolesti žučne kese. Koristi se za ispiranje usta, podstiče iskašljavanje, znojenje i varenje. Otklanja stomačne probleme i popravlja stanje kod bolesti gastrointestinalnog trakta praćenog bolovima i gorušicom. Savršen je čistač creva, reguliše neredovne menstruacije, deluje antiupalno i umirujuće na organizam. Spolja deluje kada se sipa u kupku i pomaže kod osipa, hemoroida, lišajeva, bubuljica, rana i drugih kožnih obolenja.

KAKO SE PRIPREMA

Čaj se pravi kada se jedna do dve kašičice usitnjenog korena pomešaju sa 250 ml hladne vode. Zagreje se do ključanja, kuva dva minuta i procedi. Nezaslađen ili zaslađen s medom, pije se tokom dana u manjim gutljajima, dok se ne otklone zdravstveni problemi i ne oseti poboljšanje.

Za dijabetičare - Budući da je koren biljke veoma hranljiv jer sadrži inulin, preporučuje se dijabetičarima u ishrani. Mogu da pripreme i čaj tako što će 20 g korena kuvati pet minuta u litar vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta i procediti. Čaj se pije tri puta dnevno po jedna šolja nakon obroka.

Eliksir - Priprema se tako što se 8 g korena pomeša sa supenom kašikom meda i kuva 15-20 minuta u 1 dl vode ili crvenog vina. Nakon toga se ohladi, procedi i pije, polovina ujutru na prazan stomak, a polovina uveče. Ovaj eliksir je delotvoran protiv katara želuca i drugih stomačnih tegoba praćenih bolovima, pomaže kod problema sa bubrezima i slezenom. Podstiče izlučivanje otrova iz organizma putem urina, a leči i žuticu.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa