Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Konjska trava - Gratiola officinalis
Konjska trava - Gratiola officinalis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:03 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Biljka potiče iz Meksika, a raste pored Timoka. Delotvorna je protiv zapaljenja trbušne maramice i kardiovaskularnih tegoba Biljka koju krase nežni beličasti cvetovi u nizu na uspravnoj stabljici, ima ne baš prijatno ime proljevak (Gratiola officinalis), ali je u narodu poznatija kao konjska trava, vodeni troskot, gorki dubačac. Iako deluje da su u pitanju različite biljke, nazivi zapravo odslikavaju mesta gde uspeva. Ima i jedan od najlepših "nadimaka", Milica, koji pokazuje koliko je lepa, omiljena i cenjena zbog lekotivosti. Ova višegodišnja biljka raste na livadama u dolinama pored reka i jezera i u močvarama. Osim po cvetovima, prepoznaje se i po kopljastim listovima pri vrhu krupno nazubljenim. Pradomovina joj je Meksiko, a gaji se u Indiji. Kod nas se najčešće može videti pored Timoka gde ulepšava krajolik od juna do avgusta. Za lekovite potrebe se bere nadzemni deo dok je u cvatu, a suši u tankom sloju na promaji u hladu. Od korisnih sastojaka najviše sadrži glikozide graciolin i graciozid, gorke materije, saponine, flavonoide, kao i smolu koja je snažno sredstvo za pročišćavanje. U narodnoj medicini se u vidu čaja i ekstrakta najviše koristi za čišćenje stomaka, kod reumatskih, kožnih i polno prenosivih bolesti, katara mokraćnih puteva. Izuzetno je delotvorna za srce, srčane mane i druge kardiovaskularne tegobe. Pomaže i kod bolesti pluća, zapalenja trbušne maramice, otklanja otoke nastale usled slabosti bubrega, kod uvećane jetre, edeme trbuha, nogu i ruku.

Preparate konjske trave ne bi smele da piju osobe koje imaju problema sa sluzokožom stomaka i creva, kao i one koje osećaju bolove i teškoće dok jedu. S obzirom na to da nije do kraja u potpunosti ispitana, neophodno je strogo pridržavanje uputstva i poštovanje saveta narodnih lekara i travara.

RECEPTI

Čaj - Za srčane i druge tegobe čaj se spravlja tako što se 1 do 3 gr osušene konjske trave prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga se procedi i čaj pije jednom do dva puta dnevno. Prva šolja se preporučuje ujutru na prazan stomak, a druga tokom dana. Posle trodnevne terapije pravi se pauza od tri dana i još jednom ponavlja postupak.

Ekstrakt - Tečni ekstrakt se kupuje u biljnoj apoteci, a terapija započinje manjim dozama. U početku se uzima po 20 kapi ujutru tokom tri dana. Potom se pravi trodnevna pauza, pa terapija nastavlja po istom principu, ali se podiže doza na 25 kapi. Tri dana se uzima terapija, a tri dana ne i tako naizmenično 40 dana ili dok simptomi bolesti ne iščeznu. U svakoj novoj terapiji se doza malo poveća, sve dok broj kapi ne dostigne 50. Sa tom dozom se terapija i završava.

Prašak - Prašak od lišća takođe može da se nabavi u apoteci i efikasan je kao čaj ili ekstrakt. Jedno pakovanje praška, identične doze, uzima se tri puta dnevno nedelju dana. Iskustva pacijenata pokazuju da rešava problem zatvora, jača mokrenje, odstranjuje bolove i pomaže da se lakše utone u san. Mana mu je što je gorak.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Konjska trava - Gratiola officinalis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa