Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Proklijalo zrno u tanjiru
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:09 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Klica sadrži sve potrebne sastojke koji su neophodni organizmu, a posebno velike kolicine vitamina, minerala i enzima Još je Hipokrat rekao da hrana može biti lek, naravno, ukoliko je pravilno odaberemo, pripremamo i jedemo. Danas se pravilnoj ishrani poklanja velika pažnja, ali, kako strucnjaci kažu, još uvek smo daleko od toga da možemo biti zadovoljni. Na našoj trpezi je previše preradene hrane, posebno pržene, previše je masnoca i šecera, a sirove hrane gotovo da i nema. Osnova zdrave ishrane je zelena hrana, tvrde nutricionisti. Medu njima klice zauzimaju vodece mesto. Zašto? Iz sitnog zrna izrasta nov život s ogromnom energijom i sadrži u sebi sve potrebne sastojke koji su neophodni za zdravlje organizma. Klica sadrži 25 posto više kalorija od mesa, ali ne goji, vec odmah daje energiju, pošto je “živa hrana”. Ne sadrži masti, dakle ni holesterol, hormone i antibiotike, pa je potpuno svarljiva. Klijanjem semena višestruko se uvecava kolicina prisutnih vitamina. Kolicina C vitamina se može povecati cak 27 puta, karotina posle dva sata klijanja gotovo dva puta, vitamina B 50 posto, vitamina E 120 posto... Pored ovih, klica sadrži i vitamine G, K, U i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor, kalijum, natrijum...
Klica sadrži i ogromnu kolicinu enzima potrebnih za naše zdravlje. Oni su kompleksi katalizatori koji kontrolišu sve hemijske reakcije, a u ljudskom telu ih je pronadeno 3.000. U toku minute jedan enzim ucestvuje u 36 miliona biohemijskih reakcija. Nepravilna ishrana, nacin života i bolesti potroše ogromne kolicine enzima pa organizam napadaju sve teže i teže bolesti. Podgrevanjem jela uništavaju se svi enzimi u hrani i tada organizam treba sam da reši problem varenja.
Ovih dana u prodavnicama se pojavio proizvod “klicko” firme “Zlatna hrana”. Radi se o klicama semena soje, azuki pasulja, pšenice, lucerke... koje se mogu dodavati salatama od povrca i voca, hlebu i pecivima, kao prilog jelima ili grickati same. “Klicko” mogu koristiti svi: deca, trudnice, starije osobe, a posebno se preporucuje sportistima i onima koji se previše opterecuju svakodnevnim obavezama i imaju slabo zdravlje.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa