Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Gorka narandža
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:10 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Drvo gorke narandže raste divlje u zapadnim delovima Indije, istocnoj Africi i na Himalajima, a kultivisano u Indiji i zemljama Sredozemnog basena. Plodovi su zelenkastožuti i sitni. Koristi se njena korica, od koje se pravi oranžeat, to jest kandira se, pošto joj je sok gorkasto-kiseo i nije za upotrebu. Etericno ulje, kojeg ima oko 1,25 odsto, sastoji se od d-limona, estera; fenolena i aldehida i ima gorak ukus. Ostali sastojci kore su glukozidi, aurantiamarinska kiselina i tanin. Oranžeat se pravi od raspolovljenih plodova koji se uvoze usoljeni. Pošto se odsole i prokuvaju, korice se oslobadaju mesnatog ploda i koštica i pod pritiskom kandiraju u rastvoru šecera sve jace koncentracije. Gotovi oranžeat cesto se još i glazira. Ukus mu je aromaticno gorak i sladak i narandžast je. Upotrebljava se za domace kolace, slatka jela i bombone.
Nekandirana korica gorke narandže upotrebljava se u industriji likera za aromatiziranje nekih biljnih i gorkih likera. Jedna podvrsta gorke narandže, kurasao, osnovni je sastojak kurasao-likera. U Engleskoj se gorka narandža upotrebljava za proizvodnju marmelade. Ulje gorke narandže preraduje se u parfeme, esencije i bombone.
U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za lecenje bolova u grudima, stimulisanje varenja i poboljšanje cirkulacije i funkcije jetre, a narodna medicina na Zapadu koristi je za poboljšanje varenja i cirkulacije. Njeni aktivni sastojci su sinefrin, hesperidin, hordenin, oktopamin i tiramin. Iako je sinefrin slican efedrinu, koji je poznat kao neurostimulans, gorka narandža nema to svojstvo. Smatra se da stimuliše metabolizam masnoca bez negativnih sporednih efekata na kardiovaskularni sistem koje ima efedrin. Pored toga, poboljšava iskašljavanje, ima laksativno dejstvo, smanjuje nadimanje, snižava povišen pritisak…
Gorka narandža je puna vitamina i minerala. Kao i ostali citrusi, sadrži mnogo vitamina C, pa je dobra za lecenje skorbuta, kao i za tretman malokrvnosti kod kojeg je potrebno obezbediti vitamin C za bolju apsorpciju gvožda. Pomaže cišcenju krvi, a ima izveštaja i da je rastvorila kamen u bubregu. Smatra se i da je u stanju da “razbije” tumore. Jedino trudnicama se savetuje oprez kod korišcenja gorke narandže. Pošto smiruje nerve, preporucuje se kod nesanice.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa