Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Mango
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:10 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Mango se već vekovima upotrebljava kao hrana i lek . U medicini unani , mango se tradicionalno koristi za čišćenje od toksina , protiv anemije i kao lek za bolesti nervnog sistema . Aiurvedska medicina rabi osušene cvetove manga za lečenje dijareje , dizenterije i infekcija urinarnog trakta . Plod , lišće , koren , kora , čak i seme manga sadrže vredne nutrijente , posebno fenole i flavonoide . Ovo egzotično supervoće bogato je vitaminima A , B kompleksom ( pogotovo B6 ) , C , E i beta karotenom , od kojeg organizam stvara vitamin A. Može se pohvaliti i aminokiselinama , kalcijumom , gvožđem , magnezijumom , kalijumom i drugim vrednim sastojcima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja i izgleda . Dobrobiti manga do sad nisu bile dovoljno poznate u našim krajevima , no sve više se priča o njegovim lekovitim svojstvima . Istraživanja potvrđuju da je zbog bogatstva nutrijenata , mango efikasan kod mnogih bolesti , a sav lekovit potencijal ovog voća naučnici tek još trebaju razotkriti . Dosadašnjim istraživanjima potvrđeno je blagotvorno delovanje manga na varenje , bolesti srca i krvnih sudova , karcinom , libido , anemiju i dijabetes . Mango se koristi i za poboljšanje stanja problematične kože te čišćenje organizma .

Sveži mango sadrži ceo niz antioksidanata , poput beta - karotena i vitamina C , te se zato smatra idealnom namirnicom za one koji trpe od bolesti krvnog sistema . Antioksidansi neutrališu slobodne radikale , povećavaju prohodnost arterija te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara .

Mango je bogat dijetalnim vlaknima , zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave .
Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želudačne kiseline .

Naučnici sa američkog Instituta za agronomiju objavili su rezultate istraživanja koje je pokazalo da mango može sprečiti ili čak zaustavi rast ćelija raka . Najbolji rezultati postignuti su kod raka dojke , prostate i probavnog trakta . Mango može zahvaliti ta svojstva fenolima i pektinu - topivom prehrambenim vlaknima . Bogat je i vitaminom C , koji štiti ćelije od slobodnih radikala , smanjujući rizik od raka . Jedan plod sadrži oko 75% potrebne dnevne vrednosti vitamina C.

Pomaže kod anemije
Zbog visokog udela gvožđa , mango se preporučuje svima koji pate od anemije , a posebno trudnicama i ženama u menopauzi . Trudnice , kojima su lekari propisali dodatke ishrani sa gvožđem mogu deo svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango .

Vitamin E u mangu igra važnu ulogu u sintezi polnih hormona . Redovna konzumacija manga pomaže povećati libido .

Reguliše visok krvni pritisak
Sveži mango dobar je izvor kalijuma . Sto grama ploda poseduje čak 156 mg ovog minerala .
Kalijum igra važnu ulogu u prenosu telesnih tečnosti i radu srca te pomaže pri regulaciji visokog krvnog pritiska .
Čisti kožu i uklanja akne
Mango se može koristiti za čišćenje kože iznutra i spolja .
Konzumiranje manga ili njegovo nanošenje na lice kao prirodna maska pomažu pri čišćenju začepljenih pora i odstranjivanju bubuljica i akni .

Pomaže kod dijabetesa
I lišće manga ima lekovita svojstva - pomaže u regulaciji nivoa insulina u krvi . Neki ga smatraju najboljim prirodnim lekom za dijabetes .
Prema tradicionalnom receptu , ostavite lišće manga da se potapa u vodi preko noći . Ujutro odmah nakon ustajanja , popijte tečnost na prazan želudac .

Plod manga ima nizak glikemijski indeks , pa konzumiranje tog ploda neće povećati vašu nivo šećera u krvi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa