Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Namirnice bogate kalcijumom, a nisu mlečni proizvodi
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:13 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Iako su mlečni proizvodi, prvenstveno mleko, najbolji izvor kalcijuma, minerala važnog za zdrave kosti, zube i ispravno funkcionisanje mišića, ćelija i nerava, mnogi ih ne konzumiraju jer su vegani ili ih ne smeju konzumirati zbog netolerancije na mlečni šećer laktozu. U tom slučaju izvor kalcijuma trebaju potražiti u lisnatom povrću, mahunarkama, voću i ribi, preporučuje nutricionisti. Odraslim osobama u dobu od 19 i 64 godine potrebno je dnevno oko 700 miligrama kalcijuma, što je jedna čaša obranog mleka, no zbog netolerancije ne laktozu ili nemogućnosti varenja mlečnog šećera neki ga ne smeju konzumirati. Kalcijum je najčešći mineral u telu, vitalan za kosti i zube. Organizam pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova, reguliše krvni pritisak i sprečava otpornost na insulin koji može dovesti do dijabetesa tipa 2. Kalcijum se ne proizvodi u telu, tako da ga moramo uzimati hranom. Njegovu apsorpciju otežava masna hrana, a natrijum (so), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje ovog minerala iz organizma.

Nutricionisti navode sedam neživotnih namirnica prirodnog izvora kalcijuma:

Beli pasulj
Ova je mahunarka odličan izvor kalcijuma, gvožđa i vlakana, a sadrži i otporan skrob, zdrave ugljene hidrate koji podstiču metabolizam. Sadrži 175 miligrama kalcijuma po porciji.

Pomorandže
Poznato je da su narandže bogate vitaminom C, ali sadrže veoma malo kalorija, ali puno antioksidanata. U jednoj velikoj narandži je 74 mg kalcijuma, a u čaši soka od pomorandže 27 mg.

Bademi
Od svih vrsta oraha, bademi imaju najvišu nutritivnu vrednost. Stručnjaci preporučuju dnevnu potrošnju jedne šake badema. Sa kalcijumom sadrže kalijum, vitamin E i gvožđe.

Sardine
Sardine su jedna od najzdravijih vrsta ribe. Uz kalcijum, deo sardine takođe ima veliku količinu omega 3 masnih kiselina i vitamina D.

Smokve
Suve smokve bogate antioksidantima, vlaknima i kalcijuma i sadrže magnezijum.

Zeleno lisnato povrće
Sadrži vitamine A i C, ali i kalcijum i vlakna. Kelp, na primer, sadrži samo 30 kalorija po poslu. Jedna čaša sirove kafe sadrži 101 mg kalcijuma.

Brokoli
Pored kalcijuma, ovaj biljni proizvod sadrži gotovo dvostruko više vitamina C kao narandžasto. Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata povrćem, kao što je brokoli, smanjuje rizik od razvoja određenih karcinoma, kao što je rak debelog creva i bešike. Dve šoljice sirove sadrže 86 mg kalcijuma.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa