Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Paštrnak - za srce i dijetu
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:17 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Dobar je diuretik, pa reguliše i krvni pritisak, ali i ubrzava borbu protiv celulitisa .Paštrnak po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima ide u red najvrednijih povrtnih kultura, a u nas je u mnogim krajevima gotovo nepoznat. I gde je poznat - koristi se samo uglavnom samo za dodavanje slasti supi. Energetska vrednost 100 grama jestivog dela paštrnaka odgovara otprilike energetskoj vrednosti decilitra mleka (315 kJ ili 75 kcal). Paštrnak sadrži najviše ugljenih hidrata (14,5 odsto), belančevina (oko 1,3), a masti oko 0,4 procenta, što je sve skupa u granicama ostalog korenastog povrća. Od ostalog korenastog povrća izdvaja ga visok sadržaj mineralnih sastojaka (800 do 1200 mg%). Gotovo polovina toga otpada na kalijum (450-700 mg%) što je od posebnog fiziološkog značaja. Kalcijuma i fosfora ima podjednako (48-50 mg%). Pored toga, bogat je magnezijumom i sumporom, a nisu beznačajni ni gvožđe i bakar. Natrijuma ima relativno malo, što ga svrstava u red vrednih dijetalnih namirnica.
Vitaminski sastav paštrnaka sličan je vitaminskom sastavu ostalog korenastog povrća. Najviše ima vitamina C (od 17, a u nekim slučajevima i do 32 mg%) i beta-karotina. Nemačke domaćice istuku seme paštrnaka, koje je vrlo aromatično, u avanu, spremaju ga tako zdrobljenog u teglu i upotrebljavaju kao koristan i zdrav začin za pripremanje zelene salate, salate od krastavaca ili paradajza, za jela od bundeve, kiselog kupusa...
Alkaloid tzv. pastinacin, kojeg ima u svim delovima biljke, koristi za suzbijanje stenokardije, u neurozama koje se manifestuju stezanjem krvnih sudova, grčevima u crevima i slično. Koren i seme paštrnaka izvrstan su diuretik, podstiču izlučivanje mokraće, isterivanje gasova iz želuca i creva, regulišu krvni pritisak a koristi se i za jačanje apetita. Ako se gusta supa od paštrnaka i praziluka jede duže vreme, njeno diuretično delovanje znatno će uticati na smanjenje telesne težine i ubrzati borbu protiv celulitisa.
klfinansijeDatum: Srijeda, 24.08.2022, 21:37 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Meni isto dobar, preporučujem.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa