A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Heljda jaca memoriju
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:18 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Heljda je zahvalna ┼żitarica. Uspeva na razlicitim zemlji┼ítima - lakim, peskovitim i te┼íkim tlima. Kratkog je vegetacionog perioda i brzog rasta. Sazreva za otprilike tri meseca od casa sejanja, pa je vrlo pogodna kao predusev, jer brzim rastom prigu┼íuje korov. Heljda ima jednu vrlo zanimljivu osobinu koju nema nijedna druga ┼żitarica. Na zeljastoj stabljici razvija se i do 2000 krupnih i mirisnih, belih, ru┼żicastih i crvenih cvetova, slo┼żenih u grozdaste cvasti, vrlo bogate nektarom, pa ih rado posecuju pcele. Cvetovi se razvijaju neujednaceno tako da vreme cvetanja traje i do trideset dana. Stoga napredniji poljoprivrednici koriste tu prirodnu simbiozu pcela i heljde dvojako: dovoze ko┼ínice pcela i povecavaju prinos heljde maksimalnom oplodnjom, koja ponekad mo┼że biti i do 50 posto veca od one bez pomoci pcela. U nekim zemljama seju heljdu ponajpre zbog meda, jer je heljdin med vrlo kvalitetan i cenjen. Heljda je u Evropu prenesena iz Azije u vreme krsta┼íkih ratova u 15. veku.
Zrno heljde je vrlo bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatije je ugljenim hidratima (72,9 odsto), belancevinama (11,7 odsto) te biljnim uljem (2,4 procenata). Od mineralnih sastojaka najvi┼íe ima kalijuma (448 mg%) i fosfora (282 mg%) te kalcijuma (114 mg%), a nisu zanemarljive ni kolicine magnezijuma, natrijuma i gvo┼żda. Heljda sadr┼żi belancevine, masti, vitamine, fosfor, gvo┼żde, kalcijum, mikroelemente kao ┼íto su jod, cink, brom i drugi, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P, koja predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba. To su, pre svega, hipertenzija, odnosno povi┼íeni krvni pritisak, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zracenja. Po vitaminskom sastavu zrno heljde slicno je ostalim ┼żitaricama: sadr┼żi gotovo sve vitamine grupe B te znatne kolicine nijacina. Osim gastronomskih osobina, mnogi je po prehrambenim vrednostima vi┼íe cene od pirinca. Energetska vrednost 100 g jestivog dela zrna iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Dodamo li tim biohemijskim i energetskim karakteristikama heljde i njenu laku probavljivost, prava je ┼íteta ┼íto se ova vredna ┼żitarica zapostavlja, malo proizvodi i te┼íko nabavlja izvan podrucja uzgoja. A upravo je idealna namirnica za osobe s poremecenom probavom, za decu i starije osobe, posebno u kombinaciji s pirincom i ostalim ┼żitaricama.
Medu svim ostalim zrnevljem koje zemlja rada, neveliko, crno, trouglasto zrno heljde sasvim je posebno. Posmatrajuci ga, ne mo┼żete se oteti utisku da se nalazite pred savr┼íenim projektom prirode, koji je bru┼íen i oblikovan upravo njenim silama i koji krije ne┼íto znacajno. Ova biljka predstavlja jedan od prirodnih lekova za vremena koja dolaze.
Rutin se dobija iz cvetnih izdanaka heljde; u periodu cvetanja sadr┼żaj rutina u biljci se znatno povecava i dosti┼że i do 2,5 odsto. Ovaj dragoceni sastojak koristi se i kao sredstvo koje povecava elasticnost kapilara, pobolj┼íava njihovu propustljivost.
Narodna medicina preporucuje cvet heljde kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Caj od lista i cveta heljde upotrebljava se za aterosklerozu, narocito ako je kombinovana s povišenim krvnim pritiskom.
Od heljdine prekrupe mo┼że se spremati zdrava i ukusna ka┼ía, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode. Preporucuje se u normalnoj ishrani dece i odraslih, a posebno umnih radnika, jer jaca memoriju i koncentraciju. U Rusiji je zovu hranom studenata. Ka┼ía od heljde je takode lek protiv bolesti ┼żeluca i creva, a poma┼że i pri nervnim rastrojstvima, malokrvnosti i gojaznosti.
klfinansijeDatum: Utorak, 23.08.2022, 20:29 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Heljda je zdrava, meni su isto dobra razna peciva od heljdinog brašna.
pljeskaDatum: Nedjelja, 23.07.2023, 03:27 | Poruka broj: # 3

Poruka: 100
Status:

Da je malo jeftinija.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa