A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Mak
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:18 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Mak je osu┼íeno seme jednogodi┼ínje biljke maka poreklom iz Azije. Biljka naraste do metar i po, ima velike, duguljaste narova┼íene ili pilasto nazubljene listove. Cvetovi su vecinom beli, s ljubicastom mrljom pri dnu, ili purpurnoljubicasti, s tamnoljubicastom ili gotovo crnom mrljom. Gledane golim okom, cini se da su plave ili sive semenke maka okrugle, no zapravo su bubre┼żastog oblika. U kilogramu maka ima oko dva miliona zrnaca. Semenke su gotovo bez mirisa, njihov se orahu slican ukus razvija tek kuvanjem ili pecenjem. Sadr┼że oko 50 odsto masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina.
Mak su poznavali vec neolitski stanovnici ┼ávajcarske. Grci su ga uzgajali kao uljaricu, ali su znali da osu┼íeni sok makove caure (opijum) ubla┼żuje bol. Stare knjige o travama iscrpno se bave sokom maka kao sredstvom za ubla┼żavanje bola, ali spominju i makovo seme kao dodatak hrani. U prvom redu kao zacin hlebu, koji mu daje ÔÇťsladak i ljubak ukusÔÇŁ.
U srednjoevropskim zemljama mak se uzgaja, po pravilu, samo zbog semenki, dok se u jugoistocnim zemljama kulture maka iskori┼ícavaju za dobijanje opijuma za medicinske svrhe. Mora se napomenuti da zrele semenke maka ne sadr┼że, prakticno, nikakve narkoticke sastojke.
Nemlevene makove semenke upotrebljavaju se za posipanje i garniranje malog peciva, na primer, makovica, keksa, prutica i pereca. Mleveni mak slu┼żi uglavnom kao nadev za razne savijace, makovnjace, torte, sitne kolace i razna druga slatka jela. Iz makovog semenja presovanjem se dobija makovo ulje. Takvo, hladno presovano makovo ulje je jestivo.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 22.08.2022, 18:53 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Meni je najbolje pecivo sa makom i kola─Ź.
pljeskaDatum: Nedjelja, 23.07.2023, 03:26 | Poruka broj: # 3

Poruka: 100
Status:

Strudla.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa